U bevindt zich hier: Home » Blog » Individuele drijfveren, gezamenlijke richting

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Individuele drijfveren, gezamenlijke richting

Individuele drijfveren, gezamenlijke richting

Twee amateur-violisten lopen naar hun plaats in het orkest. De een is van beroep geschiedenisleraar. De ander is arts. De historicus denkt: “Vandaag is het precies 150 jaar geleden dat het stuk in première ging. We gaan er iets gedenkwaardigs van maken.” De dokter denkt: “Zo’n 20% van de mensen in het publiek heeft rugklachten. Die mensen wil ik anderhalf uur ergens anders aan laten denken.” Wie zal er mooier viool spelen? De arts of de leraar?

Waarom jezelf tekort doen?

Beide drijfveren maken dat de violisten het beste van zichzelf geven in het concert. Ze zeggen niets over het talent van de musicus. Of over de kwaliteit van hun vioolspel. Een drijfveer geeft aan waardoor iemand wordt gemotiveerd. Waardoor je in beweging wordt gebracht. Ditzelfde geldt in ons werk. Elke drijfveer is even waardevol en mits gemotiveerd via de eigen drijfveren, draagt een ieder op zijn eigen manier bij aan de gezamenlijke resultaten die er te behalen zijn.

Uit de comfortzone

Wel is het zo dat je door een gekleurde bril kijkt naar wat anderen doen en zeggen. Je hebt zo je voorkeuren. En wees niet verbaasd als je onbewust je eigen drijfveren hoger aanslaat dan die van anderen. Iemand kan het bijvoorbeeld belangrijker vinden dat er NU resultaten worden gehaald, dan dat er tijd en aandacht wordt besteed aan toekomstige ontwikkelingen. Heel begrijpelijk, maar hoe verloopt de communicatie erover en wat is het effect op de onderlinge verhoudingen met je collega’s? Bovendien, wie binnen de comfortzone van zijn eigen voorkeuren blijft, doet ook zichzelf tekort. Je hebt jezelf in de loop van de tijd een bepaalde manier van werken aangewend, gebaseerd op datgene waarvoor je zelf warm loopt. Wat nu, als een nieuwe teamsamenstelling, een organisatieontwikkeling of je volgende carrièrestap iets anders van je vraagt? Wat je automatisch doet, brengt je vaak niet dichter bij iets nieuws.

Inzicht en waardering

Denk bijvoorbeeld aan iemand die het belangrijk vindt om structuur en kwaliteit in zijn werk aan te brengen en daarbij wekelijks uren kwijt is aan het overdoen van andermans werk. Waarom?  Omdat de ander “het niet volgens de afspraken doet”. Dit levert werkdruk op, mogelijk ergernis, en het kost tijd die beter besteed zou kunnen worden. Inzicht in je eigen en andermans drijfveren werkt verhelderend. Je leert begrijpen waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, en wat ze ermee beogen, maar je ontdekt ook wat jouzelf beweegt of wat irritatie bij je oproept. De meeste mensen willen graag bijdragen, maar we gaan alleen op een andere manier te werk. We leggen andere accenten. Of je nu gedreven wordt door het aanbrengen van structuur, door ambitie, door het zorgen voor harmonie of door ontwikkeling en toekomst, een organisatie heeft alle drijfveren nodig om op de lange duur succesvol te zijn en een werkomgeving te bieden waar iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.

Delen wat je drijft

Inzicht krijg je door te delen. Door je te laten kennen. Vandaar dat we daarmee beginnen als we met Management Drives aan de gang gaan. Zowel op individueel niveau, als in teamverband. Het individueel bespreken van je drijfveren, van de voorkeuren én de valkuilen en allergieën, bevordert je zelfinzicht. Het in teamverband bespreken wat jou beweegt, maar ook waar je van “op de kast” raakt, verheldert welke rol jij en je collega’s hebben in het team waarin je samenwerkt en vergroot het onderlinge begrip voor elkaar. In de app die we gebruiken, wordt je eigen profiel geanalyseerd en kun je inzoomen op de samenwerking met je collega’s. Jullie gezamenlijke effectiviteit volgt niet zozeer uit de functiebeschrijvingen en verschillen in positie. In de teamdynamiek zijn de aanwezige dominante drijfveren van belang. Net zozeer als de drijfveren waar een tekort aan is. Vormen de individuele verschillen geen belemmering meer, dan ontstaat er meer ruimte om te werken aan het gemeenschappelijke doel.  

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok