Intrinsieke motivatie
Handelen naar je gevoel, ongeacht de consequentie. Intrinsieke motivatie, ofwel waar word ik blij van en kom ik van in beweging?
5 vragen aan CiEP-coach Shane Orie
1. Om intrinsieke motivatie te voelen moet je weten wat je wilt. Hoe krijg je dat duidelijk?
‘Als ik niet blij word met hetgeen ik doe, als ik geen voldoening haal uit wat ik doe, ben ik minder gemotiveerd. Mijn geluksmomenten zijn als ik andere mensen blij kan maken, zonder dat dat van me gevraagd wordt. Als je geen idee hebt van wat jou drijft, dan kan zelfonderzoek uitkomst bieden. Neem bijvoorbeeld Management Drives: door middel van vragen die je jezelf niet snel zou stellen, ontdek je welke waarden bepalend zijn voor wat je doet en denkt. Je gaat op een andere manier naar jezelf kijken.
2. Heb jij zelf weleens niet geweten wat je wilde?
‘Vijftien jaar geleden ben ik inderdaad op zoek gegaan. Ik had een hartstikke leuke baan, ging met plezier naar mijn werk, haalde mijn targets, verdiende goed geld, had leuke vakanties. Maar het was allemaal niet genoeg om voldaan naar huis te gaan. Dus ik vroeg me af: Is dit wat ik blijf doen de komende tien jaar? In mijn resultaatgerichtheid was ik mezelf voorbij gehold. Ik dacht dat mijn goede baan, het geld dat ik verdiende en de zekerheid die ik mijn kinderen daarmee kon bieden, mijn intrinsieke motivatie vormden. Maar ik ging me afvragen: Wat zijn mijn waardes in het leven? Wat zou ik anders kunnen doen? Ik kwam er niet in mijn eentje achter, deed dat met hulp van CiEP.’
3. De Duitse filosoof Immanuel Kant noemt motivatie pas écht intrinsiek als je ergens voor kiest omdat je denkt dat het noodzakelijk is én als je alle gevolgen van je keuze aanvaardt. Is dat realistisch in je professionele leven?
‘Ja zeker, binnen CiEP noemen we dat zeggen wat er te zeggen is, ongeacht de consequenties. Of doen wat er te doen is. Daarmee bedoel ik niet de opdrachten die je gegeven worden. Persoonlijk vind ik dat we zijn doorgedraaid met wat we allemaal moeten. We staan in de westerse maatschappij ver van onze persoonlijke drive. Ik snap wel dat mensen niet ‘ongeacht de consequenties’ durven te handelen, dat ze geen beslissing durven te nemen om bijvoorbeeld te stoppen met hun baan, in de wetenschap dat dit gevolgen heeft voor het spaargeld of de studiemogelijkheden van hun kind. Maar staan ze, sta jij er ook bij stil wat je daarmee in je eigen lichaam kweekt aan ziekmakende stress? We zijn alert op zichtbare consequenties, maar niet op de onzichtbare. Ik denk dat het voor jezelf gezonder is om de zichtbare gevolgen van goede keuzes te nemen, in plaats van ze uit de weg te gaan en de onzichtbare gevolgen te laten woekeren.
4. Mensen vooruithelpen, een situatie beter maken, kan veel voldoening geven, wat weer bijdraagt aan intrinsieke motivatie. Wanneer weet je dat je verschil maakt?
‘Als ik het op mezelf betrek, dan wéét ik dat niet. Maar ik vóél: ik heb een goede dag gehad. Ik check na een coachgesprek altijd of iemand tevreden is, maar dan weet je nog niet wat iemand er werkelijk van meeneemt en wat hij of zij er mee gaat doen. Maar ik voel wel of er een zaadje is geplant en dan ga ik tevreden naar huis. Als ik uitbundig bedankt wordt, heb ik wel eens de gedachte: ‘Daar doe ik het niet voor.’ Maar kom, als ik heel eerlijk ben, geeft het ergens een kick als je iets voor iemand hebt kunnen betekenen.’
5. Wat is jouw droom, jouw doel voor de komende tijd?
‘Mijn doel is altijd om mensen te helpen steeds dichter bij zichzelf te komen. Elk jaar probeer ik iets uit, groot of klein. Vorig jaar heb ik mijn dochter, die toen net was afgestudeerd, begeleid op een retraitereis door India. Dat ga ik dit jaar doen voor een klein groepje mensen. In het voorjaar gaat de eerste reis plaatsvinden. Je moet in het leven stilstaan en naar binnen keren. Met meditatie en bewustwording. Dat is belangrijk voor mij.’