U bevindt zich hier: Home » Blog » Intrinsieke motivatie

Lees blogs van Shane Orie
Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie

Handelen naar je gevoel, ongeacht de consequentie. Intrinsieke motivatie, ofwel waar word ik blij van en kom ik van in beweging?

5 vragen aan CiEP-coach Shane Orie

1. Om intrinsieke motivatie te voelen moet je weten wat je wilt. Hoe krijg je dat duidelijk?

‘Als ik niet blij word met hetgeen ik doe, als ik geen voldoening haal uit wat ik doe, ben ik minder gemotiveerd. Mijn geluksmomenten zijn als ik andere mensen blij kan maken, zonder dat dat van me gevraagd wordt. Als je geen idee hebt van wat jou drijft, dan kan zelfonderzoek uitkomst bieden. Neem bijvoorbeeld Management Drives: door middel van vragen die je jezelf niet snel zou stellen, ontdek je welke waarden bepalend zijn voor wat je doet en denkt. Je gaat op een andere manier naar jezelf kijken.

2. Heb jij zelf weleens niet geweten wat je wilde?

‘Vijftien jaar geleden ben ik inderdaad op zoek gegaan. Ik had een hartstikke leuke baan, ging met plezier naar mijn werk, haalde mijn targets, verdiende goed geld, had leuke vakanties. Maar het was allemaal niet genoeg om voldaan naar huis te gaan. Dus ik vroeg me af: Is dit wat ik blijf doen de komende tien jaar? In mijn resultaatgerichtheid was ik mezelf voorbij gehold. Ik dacht dat mijn goede baan, het geld dat ik verdiende en de zekerheid die ik mijn kinderen daarmee kon bieden, mijn intrinsieke motivatie vormden. Maar ik ging me afvragen: Wat zijn mijn waardes in het leven? Wat zou ik anders kunnen doen? Ik kwam er niet in mijn eentje achter, deed dat met hulp van CiEP.’

3. De Duitse filosoof Immanuel Kant noemt motivatie pas écht intrinsiek als je ergens voor kiest omdat je denkt dat het noodzakelijk is én als je alle gevolgen van je keuze aanvaardt. Is dat realistisch in je professionele leven?

‘Ja zeker, binnen CiEP noemen we dat zeggen wat er te zeggen is, ongeacht de consequenties. Of doen wat er te doen is. Daarmee bedoel ik niet de opdrachten die je gegeven worden. Persoonlijk vind ik dat we zijn doorgedraaid met wat we allemaal moeten. We staan in de westerse maatschappij ver van onze persoonlijke drive. Ik snap wel dat mensen niet ‘ongeacht de consequenties’ durven te handelen, dat ze geen beslissing durven te nemen om bijvoorbeeld te stoppen met hun baan, in de wetenschap dat dit gevolgen heeft voor het spaargeld of de studiemogelijkheden van hun kind. Maar staan ze, sta jij er ook bij stil wat je daarmee in je eigen lichaam kweekt aan ziekmakende stress? We zijn alert op zichtbare consequenties, maar niet op de onzichtbare. Ik denk dat het voor jezelf gezonder is om de zichtbare gevolgen van goede keuzes te nemen, in plaats van ze uit de weg te gaan en de onzichtbare gevolgen te laten woekeren.

4. Mensen vooruithelpen, een situatie beter maken, kan veel voldoening geven, wat weer bijdraagt aan intrinsieke motivatie. Wanneer weet je dat je verschil maakt?

‘Als ik het op mezelf betrek, dan wéét ik dat niet. Maar ik vóél: ik heb een goede dag gehad. Ik check na een coachgesprek altijd of iemand tevreden is, maar dan weet je nog niet wat iemand er werkelijk van meeneemt en wat hij of zij er mee gaat doen. Maar ik voel wel of er een zaadje is geplant en dan ga ik tevreden naar huis. Als ik uitbundig bedankt wordt, heb ik wel eens de gedachte: ‘Daar doe ik het niet voor.’ Maar kom, als ik heel eerlijk ben, geeft het ergens een kick als je iets voor iemand hebt kunnen betekenen.’

5. Wat is jouw droom, jouw doel voor de komende tijd?

‘Mijn doel is altijd om mensen te helpen steeds dichter bij zichzelf te komen. Elk jaar probeer ik iets uit, groot of klein. Vorig jaar heb ik mijn dochter, die toen net was afgestudeerd, begeleid op een retraitereis door India. Dat ga ik dit jaar doen voor een klein groepje mensen. In het voorjaar gaat de eerste reis plaatsvinden. Je moet in het leven stilstaan en naar binnen keren. Met meditatie en bewustwording. Dat is belangrijk voor mij.’

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok