U bevindt zich hier: Home » Blog » 12 tips voor Het Nieuwe Thuisblijven

Lees blogs van Anita van Hooijdonk
12 tips voor Het Nieuwe Thuisblijven

12 tips voor Het Nieuwe Thuisblijven

Het Nieuwe Werken, niet alleen op kantoor maar ook thuis of bij de klant is voor sommigen onder ons al zeker 20 jaar een feit. Al in de jaren 90 had je als accountmanager je klantdossiers in de achterbak,  een joekel van een autotelefoon en een laptop van de zaak om thuis in te loggen op het bedrijfsnetwerk. 

Als de deadline voor een offerte om 12 uur maandagochtend is, ben je het weekend ervoor de klos. Nu wordt het nieuwe werken veel breder toegepast om professionals juist in staat te stellen een betere balans tussen werk en privé te vinden. Bewust kiezen waar en wanneer je werkt. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken,  bijvoorbeeld een of meer dagen per week thuis.

Hoe kun je thuis effectief werken? De top 12 tips

Thuis is de afleiding echter mogelijk nog groter dan op kantoor. Je huis is een aaneenschakeling van spullen en plekken die zichtbaar om aandacht en actie vragen: om op te ruimen, te lezen, weg te gooien, water te geven, af te stoffen, anders te rangschikken en noem maar op. Hoe zorg je ervoor dat je thuis wel degelijk je werk van kantoor gedaan krijgt?

1. Zorg voor een prettige en opgeruimde thuiswerkplek, liefst een aparte kamer ingericht als kantoor, waar je focus op je werk hebt.
2. Breng je kleine kinderen naar de crèche of zorg voor een oppas aan huis die met ze speelt en voor ze zorgt. 
3. Gebruik een elektronische weekplanning niet alleen voor je afspraken met anderen, maar vooral ook voor de afspraken met jezelf. Leg een print daarvan naast je computer. Aan het begin van de dag zie je meteen wat je gepland hebt. De kans is dan groter dat je het ook werkelijk gaat doen.
4. Wissel activiteiten die langer concentratie vragen af met korte klusjes,  behandelen van je mail en belacties.
5. Start met de klus of het telefoongesprek waar je het meest tegen op ziet, en je dag verloopt als een trein
6. Begin je werkdag met een (skype) telefoontje met een andere thuiswerkende collega, en vertel elkaar wat je van plan bent die dag zodat je elkaar inspireert en motiveert.
7. Neem bewust tijd voor je lunch en maak een lekkere salade klaar (een vriendin zet een kookwekker en voorkomt zo dat ze vervolgens een uur in de keuken bezig blijft)
8. Maak zichtbaar wat je gedaan hebt, welke goede ideeën je hebt bedacht en welke resultaten je hebt bereikt. Dat geeft je voldoening en de energie om door te gaan.
9. Vermijd de neiging om voortdurend in je mail bezig te zijn, daardoor gaat de mail met jou aan de haal en krijg je weinig van je kerntaken gedaan.
10. Als je met je werk niet verder komt, haal even een frisse neus of ga boodschappen doen, zodat de energie weer gaat stromen.
11.  Besluit van tevoren hoe laat je wilt stoppen met werken, ruim je bureau op en zet je computer UIT. Tijd om bewust om te schakelen naar de toets topografie van je zoon,  het risottorecept uit de Allerhande of de yogales.
12. Zijn je buren met luide machines aan het verbouwen? Reis na de spits naar kantoor,  daar zit tegenwoordig niemand en kan je heerlijk rustig je werk doen op een prachtige flexwerkplek met dito orchidee! Uitdrukking ‘Het Nieuwe Thuisblijven’ is afkomstig van Ed de Leest, Gemeente Spijkenisse

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok