U bevindt zich hier: Home » Blog » Actie is de brandstof voor voldoening

Lees blogs van Wim Gerards
Actie is de brandstof voor voldoening

Actie is de brandstof voor voldoening

“Ik heb een voldaan gevoel na een dag zaken te hebben uitgesteld.”

Dit herkent bijna niemand. Goede voornemens daarentegen wel. “Morgen ga ik bellen” of “morgen ga ik echt beginnen aan die lastige klus!”. De dag erna doe je echter van alles behalve die lastige klus en het plegen van dat telefoontje. Wat is dat toch met ons mensen? We nemen ons iets voor en komen vervolgens met tal van goed onderbouwde redenen om het niet te doen. We rechtvaardigen ons gedrag en gaan daarna met een onvoldaan gevoel naar huis. Die klus en dat telefoontje achter ons aan slepend om de volgende dag al dan niet weer opnieuw te beginnen. We belemmeren onze eigen voldoening, want de voldoening, die zit hem nu juist in de actie, in het doen!

Redenmachine, gelijkmachine en angstvloeistof

Hoe sterker we zijn in het niet doen wat er moet gebeuren, hoe meer we de “redenmachine” voeden. Die “redenmachine” werkt nauw samen met de “gelijkmachine”; biturbo. De “gelijkmachine” draait op “angstbrandstof”. Angst om het niet goed genoeg te doen, angst om niet aardig gevonden te worden, angst om afgewezen te worden, noem maar op. Deze brandstof voedt de redenmachine. Deze draait op volle toeren en voorziet ons van meerdere legitieme redenen om iets (nog) niet te doen. Een ingenieus mechanisme, dat wel! De vraag is of het energie oplevert….NEE dus. Het lekt energie met alle gevolgen van dien. Niet voldaan naar huis, niet voldaan de vergadering verlaten of niet voldaan een gesprek beëindigen. Vaak trekken wij ook anderen mee om zo onze “gelijkmachine” zo lang mogelijk van brandstof te voorzien. De “gelijkmachine” gaat mee naar huis. Je ergert je aan de schoenen van je kinderen die weer overal staan. Staan die er niet, dan zoek je wel een andere aanleiding om bij te tanken. Zo kun je op vrijdagavond tussen 6 en kwart over 6 je weekend vergallen.

Energielek

Helaas is er geen machine die meet hoeveel energieverlies dit oplevert. Of hoeveel voldoening het oplevert bij het op gang brengen van wat er te doen is. Maar we voelen het allemaal. Actie is de brandstof voor voldoening. Dus kun je over je belemmeringen heen te denken en toch de actie uitvoeren die nodig is om voldoening te halen?

Gewoon doen

En hoe doe je dat, over je belemmeringen heen denken? Dit alles begint bij bewustwording. Of beter gezegd, bewustzijn. Je er bewust van zijn wanneer je ingenieuze mechanisme begint te draaien. Vervolgens zijn er maar twee woorden onmisbaar, GEWOON DOEN. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult merken dat het makkelijker wordt naarmate je het vaker doet. Waarom? Omdat achter gewoon doen het vervullen van waarden zit en dat is pure zuivere brandstof.

Brandstof waarmee we gelukkig oud worden, thuis én op het werk.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok