U bevindt zich hier: Home » Blog » Alle ballen in de lucht

Lees blogs van Wim Gerards
Alle ballen in de lucht

Alle ballen in de lucht

Wij kunnen je van alles vertellen over wat anderen over multitasking geschreven hebben in onderzoeksrapporten. Maar liever nog hebben we het over eigen ervaringen in het werk. Zoals de ervaring van Janine Schonewille, beleidsmedewerker bij Unigarant. Zij volgt met haar team een training bij coach Wim Gerards. ‘De standaardopmerking is dan: vrouwen kunnen toch twee dingen tegelijk.’ 

Janine: ‘In november 2017 stond onze afdeling Schade aan de vooravond van een grote organisatiewijziging. Ik werd een van de vier medewerkers van een nieuw team, Business Change. De teamleden werkten daarvoor vooral individueel, nu moesten we als team leren samenwerken. De training was erop gericht ons hiervoor handvatten te geven. Verder wilden we ook onze toegevoegde waarde voor de afdeling aantonen en meer resultaat opleveren. In november 2017 was onze eerste bijeenkomst en ergens einde dit jaar verwacht ik de laatste.’  

Geleefd door de agenda

‘We hebben tijdens de training uitgebreid bij het onderwerp multitasking stilgestaan. Iedereen gaf aan geleefd te worden door de agenda en e-mail. Niemand vond het prettig en we wilden het graag anders. Een collega heeft ‘even’ een vraag en komt langs of belt. De mail stroomt de hele dag door binnen. Teamgenoten aan het blok zoeken afstemming. En iedereen verwacht zo snel mogelijk een antwoord. Ondertussen staat er nog van alles in je agenda wat je wilt voorbereiden. De hele dag door proberen we alle ballen in de lucht te houden. Er zijn van die dagen dat je je afvraagt wat je nou eigenlijk hebt gedaan. En toch ben je bekaf.’  

Oude valkuilen 

‘Wat ik heb geleerd, is dat ik me hierin niet hoef te laten leiden door mijn omgeving. Het werkt ook niet om te verwachten dat hier de zaken dusdanig gaan veranderen dat ik hier geen last meer van heb. Af en toe probeerde ik er wat van te zeggen, maar de standaardopmerking is dan: ‘Vrouwen kunnen toch twee dingen tegelijk.’ Ik heb geleerd dat de verandering in mijzelf ligt. Bij werkdruk of stress reageer je op de automatische piloot. Je kunt dan niet bewust nadenken over je reactie om te komen tot een andere aanpak dan je in het verleden hebt gedaan. Zo blijf je in oude valkuilen stappen.’  

Oude patronen doorbreken 

‘Als je succesvolle verandering wilt, begint dit met het creëren van ruimte in je hoofd en in je agenda, zodat je tijd kunt vrijmaken om hiermee bewust bezig te gaan. We hebben tijdens de training onder andere aandacht besteed aan het managen van onze agenda’s en de e-mailstroom. En het is lastiger dan je in eerste instantie zou denken. Want ook hier is het zaak oude patronen te doorbreken. Bijvoorbeeld: overleggen worden bij ons standaard voor een uur ingeschoten. En bij elk overleg duurt het 10 minuten voordat iedereen aanwezig is. Hoe doorbreek je dit? Door eens drie kwartier in te plannen, of zelfs een half uur. Ik zie dat dit een positief effect heeft, een overleg van een half uurtje geeft veel meer het gevoel van doorpakken. En vaak blijkt het prima te kunnen in 30 minuten.’  

Nee zeggen 

‘Verder is het ook van belang om eens ‘nee’ te leren zeggen. Lastig als je graag je omgeving tevreden wilt stellen. Maar juist wanneer je je focust op één item en dit goed oplevert, krijg je tevreden collega’s. Het is beter om vijf zaken goed op te leveren, dan met tien dingen tegelijkertijd bezig te zijn en niets te kunnen afronden. Er komt volgens mij geen eindpunt waarop dit niet meer geldt. En privé? Haha, daar werkt het geleerde ook door. Zo leg ik een paar uurtjes per dag m’n telefoon uit het zicht, dat geeft ook echt rust en ruimte.’ 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok