U bevindt zich hier: Home » Blog » Bizar: een marathon van sprints

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Bizar: een marathon van sprints

Bizar: een marathon van sprints

Gelezen op een forum: “Bij ons werken we agile. We hanteren scrum. Elke twee weken een nieuwe sprint. Dat beviel me best. Nu gaan we beginnen met onze 18e sprint. De samenwerking met de collega’s is prima, het werk ligt me goed. Maar op de een of andere manier voel ik me uitgeblust. Komt dat meer voor, een burn-outachtig gevoel door scrum?”

Goede vraag: leidt werken volgens Agile en Scrum tot burn-outverschijnselen? In wezen niet. Want beiden zijn erop gericht om deelnemers in een project zo min mogelijk moeite te laten steken in een resultaat waarop niemand zit te wachten. Het streven om zo min mogelijk energie te verspillen, zal niet gauw een burn-out veroorzaken. Tot zover de theorie. In de praktijk zie je helaas wel een verband tussen roofbouw op mensen en werkmethodieken in de sfeer van Lean, Agile en Scrum.

Maximaal aantal uren

Scrum -afkomstig uit de IT-sector- heeft een soort voorloper gehad, Extreme Programming. De werkprincipes hiervan stonden beschreven in het zogeheten XP Book. Het is interessant om te lezen wat daarin toen al werd aangeraden: ga als management uit van een werkweek van maximaal 40 uur. In de Angelsaksische wereld van programmeurs was 40 uur toen aan de magere kant. Daarom waren heel wat directeuren niet meteen enthousiast over XP; slechts 40 uur per week werken, dat kan toch niet?

Aha, productiviteit!

Het bleek dus wel te kunnen. De productiviteit, werktevredenheid én balans werk-privé verbeterden met een scrum-achtige werkaanpak. Aha, productiviteit! Toen werden ook deze sceptici gretig. En in deze gretigheid heeft zich ook de mening gevormd dat je van 46 werkweken per jaar gewoon 46 scrumweken kan maken. Kijken we naar bovenstaande forumvraag, dan zie je iemand die een half jaar lang vol gas geeft tijdens –ook voor scrum– nogal korte projectcyclussen. Of het dan raar is dat hij iets van uitputting voelt?… Lijkt me niet.

Duurzaam tempo

Het zegt iets over de cultuur in zijn organisatie, dat men zo vervreemd is geraakt van de realiteit. Want vertaal die toepassing van scrum maar eens naar hardloopbegrippen. Inderdaad, een loper krijgt energie na het voltooien van een sprint. Maar het is toch bizar om een eeuwige marathon te willen organiseren van allemaal sprints achter elkaar? Waar is de hersteltijd? Waar is het vieren van het succes? Wat de leiding van een organisatie ook wil bereiken, het kan alleen duurzaam gerealiseerd worden als ook het tempo aansluit op de behoeften en de mogelijkheden van mensen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok