U bevindt zich hier: Home » Blog » CiEP: een last of een lust…

Lees blogs van Tom Goddijn
CiEP: een last of een lust…

CiEP: een last of een lust…

De CiEP-filosofie

Ter voorbereiding van deze blog zat ik mij af te vragen hoe ik CiEP zou kunnen koppelen aan mijn leven van alledag. Het is alweer zeven jaar geleden dat ik kennismaakte met deze werkfilosofie en inmiddels heb ik dit begrip vervangen door een ander: CiEP is een levenshouding of, in deze context, leefhouding. Dat klinkt wellicht zwaar, maar is het niet.
Het verschaft je rust, regie, energie, plezier, overzicht daar waar je het inzet. Daar waar je het links laat liggen, geeft het ergernis, onrust, ruis en nog meer van dit soort zorgelijke ervaringen. De laatste tijd probeer ik vanaf afstand eens te kijken naar alle logistieke bewegingen in en rondom  onze woning. En ik doe dit door de bril van een CiEP-ervaringsdeskundige.

Laat ik eens starten bij onze garderobekast. Mijn kinderen zijn 3 en 6 jaar oud, mijn vrouw 38.  Als zij binnenkomen laten ze de jassen van hun schouders glijden. Dit tezamen met sjaals en handschoenen.  In plaats van de gewoonte alles terug te leggen/hangen waar het hoort komt het op de aanrecht, de grond of andere plaatsen terecht. Gevolg: een vader die bij binnenkomst  alles gaat hangen waar het hoort en voor de zoveelste keer uitlegt hoe het beter zou kunnen werken. Als het al indruk maakt op mijn gezin, dan is het van zeer tijdelijke aard.

Op reis

Als we met de auto weggaan, speelt zich een soortgelijk tafereel af. Allereerst moeten er flesjes, boeken, appels en knuffels mee. Eenmaal terug thuis  blijkt de auto vol te liggen met zakdoekjes, afgekloven appels en snoepjes die een andere weg dan naar de mondjes hebben gevonden. Kortom een opgeruimde auto hebben en houden blijkt niet zo vanzelfsprekend. Dus maak ik er een gewoonte van om aan het einde van de dag de auto “leeg te CiEPen” in de veronderstelling dat het de volgende keer echt wel anders zal zijn.

CiEP in huis

Van een auto is de stap naar de garage niet zo groot. De garage is gevuld met veel zaken uit het verleden: foto’s, boeken, drumstel, kleding, racefietsen et cetera. Het stoort mij dat er van alles in staat  wat niet gebruikt wordt. En zoals een zeer gewaardeerde collega ooit sprak: alles wat je niet gebruikt is duur. Het proces van opruimen (of liever gezegd afscheid nemen)  van oude spullen is boeiend, zeker als je dat samen met je partner doet. Het risico is groot dat er nauwelijks iets van opruimen komt. En het CiEP-principe weggooien wat je niet meer nodig hebt verder weg lijkt dan ooit. De inmiddels opgebouwde fysieke voorraad is voor mij inmiddels een mentale ballast: ik kijk uit naar de dag dat de garage gevuld is met zaken die er toe doen en ik in één beweging te pakken heb wat ik nodig heb. Of die dag er gaat komen ….. er wordt aan gewerkt. Problemen van gelijke aard doen zich in vrijwel elk vertrek van het huis voor: van mijn in de kelder slingerende gereedschap en  de stapels wasgoed in de slaapkamer. Zelfs in ons kantoor in huis!

Hier gaat het bijvoorbeeld om de doorstroming en ordening in papier en e-mail. Met lede ogen zie ik soms toe hoe mijn partner de principes van CiEP onbewust met voeten treedt. Hoezo volle IN-bak? Hoezo een schoon bureau? Hoezo een opgeruimde kast? Hoezo stapels mail? Er zijn belangrijkere zaken te doen … Gevoelig, om daar iets van te vinden. En toch meer dan de moeite waard om je omgeving (lees: dierbare) mee te nemen in wat het leven voor mij (en zo mogelijk ook voor haar) zoveel aangenamer kan maken. CiEP: Doe Het Nu! Op de werkplek. Dus laat ik niet na dit uit te dragen, zodat het onvoorspelbare hierin wat meer voorspelbaar wordt.

CiEP als ‘way of life’

Zo komen wij aan het einde van de rondleiding door ons fraaie onderkomen. Mogelijk komt bovenstaande over als een verpakte klacht. Niets is minder waar of zo bedoeld: ik hou zielsveel van mijn vrouw en mijn twee kleine jongens. En ik zal niet nalaten CiEP als manier van leven uit te dragen, dagelijks als uitgangspunt. Ik kan niet anders, want het zit gewoon in mij. Simpelweg omdat ik mij super voel als al het bovenstaande anders is dan dat het altijd geweest is. Wanneer? Wellicht bij het schrijven van mijn volgende blog!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok