U bevindt zich hier: Home » Blog » CiEP-zaadjes geplant in Afrika

Lees blogs van Renée Osté
CiEP-zaadjes geplant in Afrika

CiEP-zaadjes geplant in Afrika

Zaadjes planten

Joseph maakt een gebaar met z’n hand: “Voor mij is het als dit zaadje”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Het werk dat ik doe is als een zaadje dat ik plant, elke dag opnieuw. En het zaadje te zien groeien en bloeien, geeft me de inspiratie om elke dag te blijven planten! Rashidah laat een cartoon zien van een Afrikaanse man en vrouw, ieder met een zak op hun hoofd, aankomend bij de finish. Het enige verschil is dat er in de zak die de vrouw op haar hoofd heeft zand zit, en in de zak van de man katoen. “Dit”, zegt ze, “is waarom ik hier werk. Vrouwen hebben zulke zware taken, het is zo ongelijk verdeeld! Wat mij inspireert is om door mijn werk bij te dragen aan meer gelijkheid tussen man en vrouw”. Ketrah kijkt stil voor zich uit. Zij werkt bij deze organisatie omdat ze een betere toekomst wil voor haar kinderen. Ze heeft foto’s van hen op haar bureau staan. Die geven haar de moed om elke dag 1 uur heen en 1 uur terug in de file te zitten, in een volgestouwde lokale bus.

20% meer effectiviteit

Ik ben bij het veldkantoor van een Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie in Afrika voor de Kickoff van een CiEP-programma. De subsidiekraan gaat binnenkort dicht en ook deze organisatie moet alle zeilen bijzetten om haar plekje te behouden op de (ontwikkelings)markt. Agnes, de Nederlandse directeur zet in op 20% meer effectiviteit aan het einde van het jaar. De workshop is een “appetizer” voor een programma van zes Internetmodules die iedere deelnemer zelfstandig doorloopt, gecombineerd met drie individuele coachingssessies via Skype met de CiEP-coach.

Werken vanuit waarden

We spreken over waarden in werken en over wat je inspireert in het werk dat je doet. CiEP staat voor waardengedreven werken: niet vanuit moeten, waar vanuit willen. Dat is nieuw voor deze groep. Er wordt flink gebuzzed over wat men belangrijk vindt in werken: “Plezier!”, roept Rose. “Principes centraal”, zegt iemand anders. Het blijkt dat iedereen andere behoeften heeft.

Regie op belemmerende gedachten

In groepjes lopen de deelnemers door hun kantoren, onderwijl ontstaat er een levendige discussie: “Kijk eens wat een verschil in hoe mensen werken”, zegt Pheonah. “Die daar heeft helemaal niks op zijn bureau liggen: die heeft zeker niks te doen”. Later bespreken we hoe onze gedachten en overtuigingen ons sturen in wat we zien en hoe we daarmee omgaan. Het is helemaal niet gezegd dat die persoon weinig werk heeft. Pheonah realiseert zich dat ze snel oordeelt, en dat dit invloed heeft op haar communicatie met collega’s.

Bewust kiezen

Aan het einde van een intensieve dag is iedereen klaar om te starten met het programma. Er is nagedacht en van gedachten gewisseld over dingen waar normaal weinig over gesproken wordt: over hoe men werkt en samenwerkt, en hoe onderling gecommuniceerd wordt. Over hoe bepaalde ingesleten werkgewoontes tot resultaten kunnen leiden die je eigenlijk niet voor ogen hebt. En dat je je daarvan bewust kunt worden en andere keuzes kunt maken. Dat dingen waarvan we altijd dachten dat ze vanzelfsprekend waren, eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Kortom de deelnemers kijken anders naar het werk, zichzelf en collega’s op het werk.

Het kiemen van de zaadjes

De volgende dag loop ik door het kantoor. Ketrah laat me trots haar bureau zien: ze heeft gigantisch opgeruimd, en de foto van haar kinderen staat pontificaal naast haar computerscherm. Ze is enorm blij. Over 3 weken hebben we ons eerste Skype-gesprek. Ik verheug me er enorm op. 20% meer effectiviteit……….het kan!
Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok