U bevindt zich hier: Home » Blog » De relevantie van leuk en lof

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
De relevantie van leuk en lof

De relevantie van leuk en lof

Onlangs werd verslag gedaan van een psychologisch experiment. Eén groep testpersonen, groep A, werd van tevoren in een vrolijke bui gebracht. De andere groep, B, kreeg niet zo’n “voorbehandeling”. Daarna werden beide groepen aan een reeks van lastige opdrachten gezet. Vraag: welke groep hield de werkzaamheden het langste vol? De voorgeleukten of de neutralen?

Het bleek niet uit te maken. De mensen die specifiek vrolijk begonnen waren (groep A), hielden het niet langer of korter vol dan groep B. Een positieve emotie heeft dus niet per se invloed. Maar niet getreurd: de onderzoekers wisten een positieve emotie te isoleren die wel invloed heeft. Namelijk de tevredenheid over een behaald resultaat annex het gevoel in staat te zijn tot meer prestaties. Oftewel in normaal Nederlands: trots.

Uitgestelde beloning

De onderzoekers hadden in een eerder experiment al geconstateerd dat (dit type van) trots het gedrag van mensen beïnvloedde. In dat experiment moesten mensen een keuze maken tussen een beloning nu (35 dollar) of een grotere beloning (70 dollar) over een jaar. Aan de mensen in groep A werd eerst nog gevraagd naar een prestatie uit hun leven waar zij trots op waren. Aan groep B werd niets van tevoren gevraagd. Wat bleek? Binnen groep A, de trots-voelers, kozen veel meer mensen voor de grotere uitgestelde beloning. Die keuze voor de uitgestelde beloning leidde tot de volgende vraag.

Volhouders

Zou het gevoel van trots ook van invloed zijn op de bereidheid om door te werken aan een redelijk belastende taak? Om deze vraag te beantwoorden, zette men twee groepen aan het werk. Beide groepen hadden al eerder een opdracht verricht. De deelnemers in groep A hadden allemaal persoonlijk complimenten gekregen over hun prestaties. De deelnemers in groep B hadden niets te horen gekregen. Toen de proefpersonen aan die tweede opdracht gingen werken, hielden bepaalde deelnemers het gemiddeld 50% langer vol. Ze bleken allemaal te behoren tot dezelfde groep. Welke? Inderdaad, de groep waarin de mensen eerder persoonlijk waren geprezen.

Doorzettingsvermogen stimuleren

De wantrouwige gedachte dat complimenten medewerkers maar lui en zelfgenoegzaam maken, is dus niet gegrond. Lof stimuleert doorzettingsvermogen. Dat is een mooie conclusie en het begin van een aantal vervolgvragen. Welke mate van lof is effectief? Op welke wijze kunnen complimenten het best worden overgebracht? En is het effect van lof hetzelfde binnen elke culturele setting? Bijvoorbeeld in Japan schijnt positieve feed-back (fidobakku) zelfs ontwrichtend te werken op de werkvloer…

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok