U bevindt zich hier: Home » Blog » Een leven lang leren

Lees meer interviews
Een leven lang leren

Een leven lang leren

CiEP-coach Sonja Baljeu, van huis uit ergonoom, is als voormalig beleidsadviseur veilig en gezond werken goed op de hoogte van wat er speelt binnen bedrijven. Een van haar specialiteiten is de aanpak van werkdruk en werkstress. 

5 vragen aan CiEP-coach Sonja Baljeu

1. Een drukke periode hoeft toch niet negatief te zijn?

‘Dat klopt. Een drukke periode kan zelfs een prettige drive geven om de schouders er even flink onder te zetten. We spreken pas over werkdruk als er een disbalans ontstaat tussen de eisen die aan je gesteld worden (zoals inhoud en de context van het werk) en de mogelijkheden om het werk goed uit te voeren (zoals kennis, ervaring, zelfbewustzijn, energie en persoonlijk leiderschap). Bijvoorbeeld omdat je privésituatie tijdelijk meer aandacht vereist of omdat de drukte op het werk maar door blijft gaan.’ 

2.Wat is jouw eigen ervaring met (te) veel werkdruk?

‘Ik vind heel veel dingen interessant, voel mij verantwoordelijk en pak veel op. Er kwam een moment dat ik overliep, dingen begon te vergeten. Mijn planning klopte niet; ik maakte dubbele afspraken, kwam te laat of te vroeg. Mijn planning was niet realistisch meer. Ik ging dingen half doen en dat gaf onvrede. Ik had het vooral druk in mijn hoofd. Gelukkig heb ik op tijd aan de bel getrokken en ben ik dingen gaan afstoten. Ik heb moeten leren om alles netjes in te plannen, ook privéafspraken. Op basis van die planning zeg ik nu of ik iets wel of niet aanpak – in plaats van eerst ja te roepen en dan in te plannen.’  

3. Waar gaat het vaak mis?

‘Werk wordt complexer, de maatschappij wordt complexer. Mensen hebben steeds meer verantwoordelijkheden en trekken ook van alles naar zich toe, vangen dingen op voor anderen. Dat is ambitieus en een nobel streven, maar ze kunnen dat niet altijd opvangen in de tijd die voorhanden is. Als we het over ‘leren’ hebben: het credo is tegenwoordig dat je je leven lang leert. Nou, er wordt van alles aangeboden, de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zijn eindeloos, maar nergens leer je hoe je eigenlijk het best werkt. Werken kun je leren. Werken zou je eigenlijk ook moeten leren, al is het alleen maar om zelfbehoud.’ 

4. Wat is nodig?

‘Dan kom ik direct tot de kern: zichtbaar maken wat je verantwoordelijkheden zijn. En: wat pak je allemaal wel en niet op. En als blijkt dat je het werk niet afkrijgt binnen de beschikbare tijd, is het tijd om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Nee leren zeggen – overigens een heel goede workshop voor bijvoorbeeld het onderwijs. Als je in staat bent nee te zeggen, ontstaat er ruimte voor zaken die wel van belang zijn.’

5. Wat is essentieel in het proces van leren werken?

‘Keuzes maken: wat pak ik wel op en wat laat ik liggen of stoot ik af. Het is ook misschien wel meteen het allermoeilijkst. Dit zie ik bij jonge mensen ook gebeuren. Ze willen zo graag overal aan meedoen, in alles meegaan, alles goed doen en door iedereen aardig gevonden worden, erbij horen. Zij zouden hierin veel beter begeleid moeten worden door oudere, ervaren collega’s, als een soort meester-gezelverhouding.’

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok