U bevindt zich hier: Home » Blog » Een trend om over te slaan

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Een trend om over te slaan

Een trend om over te slaan

Door: Gery Groen, oprichter CiEP Training & Coaching

De Universiteit van Groningen haalde jaren geleden al het nieuws met het wetenschappelijk bewijs dat de menselijke hersenen totaal niet geschikt zijn om te multitasken. Een trendgoeroe kwam destijds met de conclusie dat jongeren met succes 10 dingen tegelijk konden doen. 

En andere goeroes zeiden dat na. Jongerendeskundigen wisten het ook: de jeugd kon iets wat hun ouders helemaal niet konden. Als ik er zo achteraf over nadenk, hadden de tegengeluiden destijds wel wat sterker mogen zijn. Kritischer. “O ja, heeft de evolutie een kwantumsprong gemaakt? Hebben kinderen ineens heel andere hersenen dan hun vader of moeder?”

Van deze planeet

Langer nog dan het sprookje van de multitaskende jongere duurde het geloof in de multitaskende vrouw. Mannen konden sowieso niet multitasken en veel mannen wisten niet hoe gauw ze dat moesten toegeven. Maar vrouwen konden/moesten het wel, die hadden namelijk een geheel ander brein. Wat heeft de opiniemakers belet om deze ballon niet eerder door te prikken? Compenserende overschatting van de vrouwelijke hersenen, na zoveel eeuwen van onderschatting? Een staaltje van misplaatste politieke correctheid uit Amerika, het land waar de multitask-mythe vandaan komt?

Connected

Tja, het patroon zie je wel vaker: er wordt een trend gesignaleerd in Amerika. De trend wordt een onweersproken hype. Deze waait over naar Nederland. Niet lang bereiken ons daarna vanuit de VS de eerste berichten: ga niet met deze trend mee, want er zijn nadelen. Maar nee, deze berichten worden genegeerd. Ook wij moeten er eerst instinken, voordat we wijzer worden. Misschien gaat het ook zo bij dit actuele fenomeen op de Amerikaanse werkvloer: headsets. Koptelefoons/microfoons zijn zulke handige dingen, dat een aanzienlijke groep kantoormedewerkers ze praktisch niet meer afzet. De hele dag door staat bij deze medewerkers een Skype- of Google Chat-kanaal open. Ze zijn letterlijk connected. De vraag is alleen met wie ze verbonden zijn.

Addicts missen iets

De headset-dragers zijn disproportioneel verbonden met mensen buiten de werkvloer. Ze zijn o zo bang dat ze iets missen. Nou, ze missen inderdaad iets. Onder andere, dat een collega verderop iets vraagt, waarop zij snel antwoord hadden kunnen geven. Of dat er iets gezegd wordt, dat hen op een goed idee had kunnen brengen. Hun collega’s staan achter in de aandachtrij, de skypende en chattende vrienden/familie komen eerst. De head set addicts maken geen volwaardig deel uit van het team. “Nee, maar ik doe mijn werk net zo goed,” luidt het antwoord van de headphone addicts. Och werkelijk? Is er dan weer een evolutionaire kwantumsprong gaande onder de jonge schedeldaken? De trend van continu je koptelefoon ophouden, die kunnen we maar beter meteen overslaan in Nederland. Dat leert ons de wijsheid uit Groningen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok