U bevindt zich hier: Home » Blog » Empathie? Graag, maar niet grenzeloos

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Empathie? Graag, maar niet grenzeloos

Empathie? Graag, maar niet grenzeloos

Misschien weet u wat een Empathy Belly is, ik had er nog nooit van gehoord: het is een gordel met een kunstbuik en eventueel ook kunstborsten. De bedoeling is dat mannen zo’n set aantrekken om aan den lijve te ervaren, welke lichamelijke beperkingen zwangerschap met zich meebrengt. Bij de autobouwer Ford is het tegenwoordig standaard praktijk dat de ingenieurs –meestal toch mannen– zich in zo’n empathiegordel hijsen. Zo begrijpen zij – door het zelf te voelen – iets van zaken als rugpijn, druk op je blaas en verminderde mobiliteit.

Empathiebewustzijn en -structuur

Ik denk dat de aanwezigheid van een bewust gekozen empathie-structuur goed is in een bedrijf. Want zelf ervaren wat de impact is van oplossingen kan leiden tot waardevolle en nuttige inzichten. In het geval van Ford is een inzicht waardevol, wanneer het uiteindelijk leidt tot de technische verbetering van een automodel of tot meer tevredenheid bij de consument. Dus dat is de meerwaarde van een structuur die empathie bevordert en met name van het besef dat aan deze structuur voorafgaat. Dat besef is zo belangrijk omdat –anders dan wel wordt gedacht– empathie niet iets is wat geheel vanzelf komt. Empathie is een waarde. En zoals met zoveel waarden is de realisatie ervan een kwestie van bewustwording en een keuze maken. Zo’n keuze levert wat op, maar vraagt ook om een investering vooraf.

Vermogenspeil

Daarmee dient de vraag zich aan: hoe vaak kan een mens investeren? Altijd en overal, omdat het iets moois oplevert? Helaas, dat lukt niet. Van tijd tot tijd staat het vermogen op een te laag peil en zit een investering er niet in. Ons vermogen tot inleving in de situatie van de ander is letterlijk beperkt. Diverse psychologische onderzoeken, onder meer bij verpleegkundigen, bevestigen dit aldus Harvard Business Review. Medewerkers die zeer betrokken zijn met collega’s (of cliënten), blijken minder hoog te scoren op betrokkenheid met hun gezinsleden. Minder hoog dan wie? Minder hoog dan medewerkers, die op het werk niet direct bekend staan als de grootste inlevers. Wie op het werk (te) veel geeft, moet als het ware thuis bijkomen. En wie thuis een stevige steunpilaar is, kan op het werk niet óók zo veel dragen. Mensen die zogenaamd softies zijn, mogen dus gerust beschouwd worden als harde werkers. En ja, er bestaat zoiets als compassie-uitputting. In gewoner Hollands: volledig gevoelloos raken.

Grenzen bewaken

De door een medewerker op te brengen empathie moet gebonden zijn aan onder- en bovengrenzen. Managers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen, dat zowel zijzelf als de medewerker zich bewust zijn van die grenzen. Afhankelijk van de persoon en de functie mag er best gevraagd worden om meer empathie. Maar wie teveel heeft gegeven, heeft tijd nodig om bij te komen van de emotionele belasting, die compassie met zich meebrengt. Zowel managers als medewerkers moeten genoeg kunnen overhouden voor thuis. En het is belangrijk dat zowel managers als medewerkers uit empathie geen ethische grenzen (laten) overschrijden. Denk bijvoorbeeld aan onheuse bejegening, emotionele druk, wegkijken bij het ernstig disfunctioneren van een collega of ander gedrag dat ten koste gaat van veiligheid, respect, gemoedsrust of partnerschap . Empathie moet werken voor de ander én jezelf én het grote geheel.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok