Filosofie?
Het kan zomaar aan de hand zijn: het ziekteverzuim stijgt, er ontstaat werkachterstand, afspraken worden niet nagekomen, mensen hebben veel last van ad hoc. Er heerst een chronisch gebrek aan tijd en ook aan energie, stressniveaus stijgen, irritaties ook. Waarschijnlijk is het laatste wat je nu verzucht iets als: “Had ik maar een goede sturingsfilosofie”.
En toch is dat precies waar ik voor pleit. Geen snelle pleisters op de wonden, maar een systematische kijk op en aanpak van de oorzaken. Onder de oppervlakte van hoe het ‘werken’ zich in je eigen werkomgeving manifesteert, liggen impliciete en vaak onbewuste werkgewoonten en werkafspraken van alle mensen die deel uitmaken van die cultuur. Ieder heeft zijn eigen manier om de stroom aan e-mails te verwerken, documenten te ordenen, te plannen en om te gaan met ad hoc gebeurtenissen die hun planning doorkruisen. Vaak is die manier gericht op een oplossing voor de korte termijn – ik hou in het zicht waar ik vandaag nog mee aan de slag wil – en ontwikkelen zich op langere termijn klachten – ik ben het overzicht kwijt en hol achter mijn deadlines aan.
Wat brengt nu een filosofie? Laten we eens kijken naar de betekenis van de keuzes die u maakt ten aanzien van werken. Elk besluit heeft een meetbaar, een zichtbaar en een voelbaar resultaat. We hebben al gezien dat short term keuzes vaak zorgen voor instant opluchting, maar op de lange duur niet functioneel zijn. De illusie dat de oplossing lijkt te werken, zorgt ervoor dat we hem gaan herhalen en inslijten tot een werkgewoonte. Een niet-functionele werkgewoonte, die er uiteindelijk voor zorgt dat we allerlei resultaten hebben die we niet willen. Tijdsdruk, stress, onvrede.
Op basis van niet-effectieve keuzes vertonen we dus niet-functioneel gedrag. We blijven dit volhouden, omdat we dit gedrag niet bezien tegen de context van de resultaten die we niet willen hebben. Andere resultaten? Dat betekent ander gedrag. Functionele werkgewoonten!
Sturen doe je niet op resultaten. Je krijgt resultaten als gevolg van je sturing op houding, gedrag en communicatie. Wat daarvoor nodig is zijn heldere uitgangspunten, die mensen helpen om keuzes te maken die wérken. Uitgangspunten als: dat het werkt voor jezelf, de ander en het team/de organisatie; dat er balans is tussen jezelf, werk en thuis. Gaat iets wat werkt voor een collega – die vraagt of je nog even zou willen kijken naar … – ten koste van de afspraak om iets anders ’s middags op te leveren of met een kind de avondvierdaagse te lopen, dan werkt het als je je antwoord laat leiden door de commitments die je eerder hebt afgegeven.
Binnen CiEP hanteren we daarnaast drie heldere werkprincipes. Doe Het Nu!, Plan Het Nu en Zeg Het Nu, elk met praktische toepassingen. Wil je tijdswinst? Dan helpt het als je in één keer beslist en als je dingen bespreekbaar maakt met degene die er iets aan kan doen. Uitgangspunt is dat je zélf verantwoordelijk bent voor hoe je omgaat met wat er op je pad komt. Dat is zo, én als je er een paar gezamenlijke richtlijnen voor hebt, is het makkelijker om elkaar erop aan te spreken en zelf ook aanspreekbaar te zijn.
Zo groei je stap voor stap toe naar een gezamenlijke manier van werken, die zowel je korte als de lange termijn resultaten ondersteunt. Er ontstaat een nieuwe, bewust gekozen cultuur. Hoe je dat weet? Meet de tevredenheid van je belanghebbenden aan de hand van de belangrijkste vraag die je ze kunt stellen: “Heb je resultaten waar je blij van wordt?”