U bevindt zich hier: Home » Blog » Filosofie?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Filosofie?

Filosofie?

Het kan zomaar aan de hand zijn: het ziekteverzuim stijgt, er ontstaat werkachterstand, afspraken worden niet nagekomen, mensen hebben veel last van ad hoc. Er heerst een chronisch gebrek aan tijd en ook aan energie, stressniveaus stijgen, irritaties ook. Waarschijnlijk is het laatste wat je nu verzucht iets als: “Had ik maar een goede sturingsfilosofie”.

En toch is dat precies waar ik voor pleit. Geen snelle pleisters op de wonden, maar een systematische kijk op en aanpak van de oorzaken. Onder de oppervlakte van hoe het ‘werken’ zich in je eigen werkomgeving manifesteert, liggen impliciete en vaak onbewuste werkgewoonten en werkafspraken van alle mensen die deel uitmaken van die cultuur. Ieder heeft zijn eigen manier om de stroom aan e-mails te verwerken, documenten te ordenen, te plannen en om te gaan met ad hoc gebeurtenissen die hun planning doorkruisen. Vaak is die manier gericht op een oplossing voor de korte termijn – ik hou in het zicht waar ik vandaag nog mee aan de slag wil – en ontwikkelen zich op langere termijn klachten – ik ben het overzicht kwijt en hol achter mijn deadlines aan.

Wat brengt nu een filosofie? Laten we eens kijken naar de betekenis van de keuzes die u maakt ten aanzien van werken. Elk besluit heeft een meetbaar, een zichtbaar en een voelbaar resultaat. We hebben al gezien dat short term keuzes vaak zorgen voor instant opluchting, maar op de lange duur niet functioneel zijn. De illusie dat de oplossing lijkt te werken, zorgt ervoor dat we hem gaan herhalen en inslijten tot een werkgewoonte. Een niet-functionele werkgewoonte, die er uiteindelijk voor zorgt dat we allerlei resultaten hebben die we niet willen. Tijdsdruk, stress, onvrede.

Op basis van niet-effectieve keuzes vertonen we dus niet-functioneel gedrag. We blijven dit volhouden, omdat we dit gedrag niet bezien tegen de context van de resultaten die we niet willen hebben. Andere resultaten? Dat betekent ander gedrag. Functionele werkgewoonten!

Sturen doe je niet op resultaten. Je krijgt resultaten als gevolg van je sturing op houding, gedrag en communicatie. Wat daarvoor nodig is zijn heldere uitgangspunten, die mensen helpen om keuzes te maken die wérken. Uitgangspunten als: dat het werkt voor jezelf, de ander en het team/de organisatie; dat er balans is tussen jezelf, werk en thuis. Gaat iets wat werkt voor een collega – die vraagt of je nog even zou willen kijken naar … – ten koste van de afspraak om iets anders ’s middags op te leveren of met een kind de avondvierdaagse te lopen, dan werkt het als je je antwoord laat leiden door de commitments die je eerder hebt afgegeven.

Binnen CiEP hanteren we daarnaast drie heldere werkprincipes. Doe Het Nu!, Plan Het Nu en Zeg Het Nu, elk met praktische toepassingen. Wil je tijdswinst? Dan helpt het als je in één keer beslist en als je dingen bespreekbaar maakt met degene die er iets aan kan doen. Uitgangspunt is dat je zélf verantwoordelijk bent voor hoe je omgaat met wat er op je pad komt. Dat is zo, én als je er een paar gezamenlijke richtlijnen voor hebt, is het makkelijker om elkaar erop aan te spreken en zelf ook aanspreekbaar te zijn.

Zo groei je stap voor stap toe naar een gezamenlijke manier van werken, die zowel je korte als de lange termijn resultaten ondersteunt. Er ontstaat een nieuwe, bewust gekozen cultuur. Hoe je dat weet? Meet de tevredenheid van je belanghebbenden aan de hand van de belangrijkste vraag die je ze kunt stellen: “Heb je resultaten waar je blij van wordt?”  

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok