U bevindt zich hier: Home » Blog » Gewijzigde openingstijden

Lees blogs van Marnix Ruys
Gewijzigde openingstijden

Gewijzigde openingstijden

We moesten er even voor gaan zitten. En toen zei Renée het: “Marnix, ik heb het serieus geprobeerd. Maar we zijn nu drie maanden verder en ik moet zeggen: CiEP werkt niet. Niet voor mij.” Renée had niet bereikt, waarop ze gehoopt had: met nieuwe werkgewoonten zoveel tijd besparen dat ze haar werk af kon krijgen. En daar was het haar in eerste instantie om te doen. Geen verschil tussen vóór CiEP en ná CiEP. Natuurlijk wilde ik weten wat hier de oorzaak kon zijn.

Strak en logisch

De ervaring leert dat het nuttig is om allereerst te kijken naar de fysieke en digitale werkplek. Veranderingen die de deelnemer na een eerdere coachingsessie heeft doorgevoerd, houden niet altijd stand. Denk bijvoorbeeld aan een mailbox, die al weer aardig vol is geraakt met gelezen en ongelezen mails. Zoiets is een signaal van gebrek aan overzicht. Ik bekeek de werkplek van Renée. Die was om door een ringetje te halen: alles zag er strak, procedureel logisch en overzichtelijk uit. Waar de tijdslekken ook konden zitten, in ieder geval niet in deze categorie werkgewoonten. Eerlijk gezegd zou me dat ook verbaasd hebben. Renée maakte de indruk iemand te zijn met een groot gevoel voor praktische verantwoordelijkheid. Ik vroeg haar hoe zij aan die mentaliteit kwam. Aangeboren, opvoeding, of allebei? Ze zei dat het misschien aangeboren was. Maar het zat zeker in haar opvoeding. Thuis moest ze altijd al meehelpen, dat was in het gezin heel gewoon.

Afspraak niet nodig

Ik vroeg nog wat door over dat meehelpen en toen begon me iets te dagen. Haar ouders hadden een drogisterij zoals je die vroeger kon hebben in de hoofdstraat van een dorp of stadje. De “voorkamer” was de winkel, de achterkamer de woonkamer. Zodra een klant de winkel binnenkwam, stond iemand op en ging door de halfopen staande deur naar de toonbank. De klant werd meteen geholpen. Mits de vraag niet te medisch was, ook door een kind. Dus wat je ook aan het doen was, huiswerk maken, middageten, tekenen, boontjes doppen… je onderbrak het als de winkelbel rinkelde. En met dat gedrag was Renée altijd doorgegaan; tot in haar functie van HR-manager. Renée was behalve figuurlijk ook letterlijk zeer toegankelijk. Wie aanklopte kreeg gehoor. Een afspraak maken was niet nodig.

Houding kan veranderen

Het besef van de impact van deze werkgewoonte kwam aan bij Renée. Die gang van zaken wil Renée nu zeker veranderen. Het aantal werkonderbrekingen moet omlaag. En dus staat ze voor de uitdaging iets te doen, wat ze nog nooit heeft gedaan: de openingstijden van haar winkel aanpassen. Iedereen zal nog even welkom zijn. Maar voor alles wat meer tijd nodig heeft, moet de klant een afspraak maken. Renée weet, dat wijziging van de openingstijden in het belang is van alle betrokkenen. Met een HR-manager die haar werk niet afkrijgt, is immers niemand geholpen. Desondanks vindt ze het lastig om open te zijn over deze ingesleten neiging en de noodzaak om die aan te pakken. Da’s niet zo gek natuurlijk. Wie als kind geleerd heeft dat de klant elke onderbreking rechtvaardigt, heeft niet de houding om daarover in gesprek te gaan. Maar een aangeleerde houding kan je wel veranderen. Toen Renée dat inzag, kon ze het probleem aanpakken, met als effect een groot aantal uren, dat ze daardoor heeft kunnen besparen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok