Komkommertijd en belastbaarheid
De collega van Ellen was met pensioen gegaan. Er kwam geen vervanger. Ellen kreeg zijn werk erbij. Waarom ook niet? Zij is een gemotiveerde, efficiënte werker. Als er iemand dat werk erbij kon nemen dan was zij dat. Nu, zo’n 10 maanden later, zit de efficiënte, gemotiveerde werker thuis met een burn-out. Haar leidinggevende is verbaasd.
Ik niet. En u? Vindt u het raar dat 70 liter water niet past in een emmer van 35 liter? Of is deze vergelijking te kort door de bocht? Uiteraard zijn mensen geen emmers en werk gaat niet per liter. Maar wie nadenkt over werkvoorraad en personele capaciteit, heeft toch echt te maken met een aantal zeer simpele waarheden. Onder die waarheden valt ook het gegeven, dat de beschikbare tijd van elke medewerker begrensd is. En nog begrensder is het aantal beschikbare uren om iets af te krijgen vóór een bepaald tijdstip.
Belastbaarheid taboe
Simpele waarheid of niet, het onderwerp belastbaarheid komt steeds meer in de taboesfeer te liggen. Enerzijds vinden veel medewerkers het niet prettig om hun grenzen aan te geven. Hun loyaliteit zit hen dwars. Anderzijds groeit het aantal leidinggevenden dat over deze beperkingen liever niets wil horen. Dat de medewerker in stilte zijn privétijd gaat gebruiken voor werk, wordt veelal gezien als een privéprobleem, niets als een werkprobleem.
Kosten van overbelasting
Zo is uitgerekend in tijden van transparantie werkdruk een sociaal beladen begrip geworden? Moet dat? Kan dat niet anders? Als we zonder schroom kunnen praten over de draagkracht van een ladder, waarom dan niet over de belastbaarheid van een medewerker? Als personeelskosten een zwaarwegend argument zijn, laten we dan ook even uitrekenen wat een burn-out kost. En nog een en nog een. Dan zie je zo dat op termijn overbelasting zeer onvoordelig is voor alle partijen; medewerker, werkgever en de maatschappij.
Structureel hanteerbaar maken
Middenin de komkommertijd verscheen de uitslag van de Nationale Enquête Arbeidsmarkt. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat meer dan de helft (56%) van de ambtenaren ontevreden is over de aanpak van werkstress. De komkommertijd is voorbij. Maar de kommer zal blijven, zolang met het onderwerp belastbaarheid niet wordt gedaan wat ermee gedaan moet worden: 1) volledig bespreekbaar maken 2) hanteerbaar maken via een eenduidige werkmethode, die 3) duurzaam opgenomen is in de HR-cyclus.