U bevindt zich hier: Home » Blog » Komkommertijd en belastbaarheid

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Komkommertijd en belastbaarheid

Komkommertijd en belastbaarheid

De collega van Ellen was met pensioen gegaan. Er kwam geen vervanger. Ellen kreeg zijn werk erbij. Waarom ook niet? Zij is een gemotiveerde, efficiënte werker. Als er iemand dat werk erbij kon nemen dan was zij dat. Nu, zo’n 10 maanden later, zit de efficiënte, gemotiveerde werker thuis met een burn-out. Haar leidinggevende is verbaasd.

Ik niet. En u? Vindt u het raar dat 70 liter water niet past in een emmer van 35 liter? Of is deze vergelijking te kort door de bocht? Uiteraard zijn mensen geen emmers en werk gaat niet per liter. Maar wie nadenkt over werkvoorraad en personele capaciteit, heeft toch echt te maken met een aantal zeer simpele waarheden. Onder die waarheden valt ook het gegeven, dat de beschikbare tijd van elke medewerker begrensd is. En nog begrensder is het aantal beschikbare uren om iets af te krijgen vóór een bepaald tijdstip.

Belastbaarheid taboe

Simpele waarheid of niet, het onderwerp belastbaarheid komt steeds meer in de taboesfeer te liggen. Enerzijds vinden veel medewerkers het niet prettig om hun grenzen aan te geven. Hun loyaliteit zit hen dwars. Anderzijds groeit het aantal leidinggevenden dat over deze beperkingen liever niets wil horen. Dat de medewerker in stilte zijn privétijd gaat gebruiken voor werk, wordt veelal gezien als een privéprobleem, niets als een werkprobleem.

Kosten van overbelasting

Zo is uitgerekend in tijden van transparantie werkdruk een sociaal beladen begrip geworden? Moet dat? Kan dat niet anders? Als we zonder schroom kunnen praten over de draagkracht van een ladder, waarom dan niet over de belastbaarheid van een medewerker? Als personeelskosten een zwaarwegend argument zijn, laten we dan ook even uitrekenen wat een burn-out kost. En nog een en nog een. Dan zie je zo dat op termijn overbelasting zeer onvoordelig is voor alle partijen; medewerker, werkgever en de maatschappij.

Structureel hanteerbaar maken

Middenin de komkommertijd verscheen de uitslag van de Nationale Enquête Arbeidsmarkt. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat meer dan de helft (56%) van de ambtenaren ontevreden is over de aanpak van werkstress. De komkommertijd is voorbij. Maar de kommer zal blijven, zolang met het onderwerp belastbaarheid niet wordt gedaan wat ermee gedaan moet worden: 1) volledig bespreekbaar maken 2) hanteerbaar maken via een eenduidige werkmethode, die 3) duurzaam opgenomen is in de HR-cyclus.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok