Leven of overleven in je werk
Door: Wim Gerards, CiEP-coach
Het zit in de natuur van de mens om te overleven. Binnen ons werk is deze oerdrift nog steeds aanwezig. Onze instincten helpen ons vaak niet om bewust en effectief te sturen op waarden en resultaten op organisatieniveau.
Herkent u iets in het onderstaande?
Werk creëren
Mensen die te weinig werk hebben zullen om te overleven geneigd zijn werk te creëren om zich bezig te houden. En dat doen ze overwegend met de beste intenties.
Harder en langer doorwerken
Mensen die te veel werk hebben zullen, om te overleven, meestal geneigd zijn om harder en langer te werken. En zullen geneigd zijn het verlies van balans te compenseren door te gaan klagen: over zichzelf, over het werk of over anderen en vooral benadrukken wát er niet werkt.
Eigen doelen creëren
Mensen voor wie onduidelijk is wat het doel van hun werk is, zullen geneigd zijn hun eigen doelen en waarde te creëren. Een mens wil immers zinvol bezig zijn. En binnen een organisatiecontext is dat niet altijd even vanzelfsprekend.
Op je eigen “eiland” zitten
Mensen voor wie onduidelijk is wat de kaders en afspraken zijn ten aanzien van werk zullen geneigd zijn op hun eigen wijze invulling te geven aan het werk. Dat leidt dan vaak tot individualisme, eiland-vorming en eigen belang eerst. Maar ook tot stress door onrust, onzekerheid en gemis aan verbondenheid.
Je onveilig voelen
Mensen die geen feedback krijgen hebben de neiging zich niet veilig en gewaardeerd te voelen. En zullen ófwel zich vaak door de waan van de dag laten leiden ófwel steeds verder de grenzen op zoeken om maar aandacht te krijgen.
En maar doorgaan…
Mensen die niet weten hoe of wanneer ze moeten stoppen hebben de neiging door te gaan, tot ze gestopt worden. Door anderen maar vaak ook door hun eigen lichaam of geest. Van deze categorie zitten er nu zo’n 1.000.000 mensen aan de antidepressiva, 750.000 in de WAO en velen zijn er onderweg naartoe. Ja dat is hard, pijnlijk en verdrietig. Dit kost de maatschappij en dus ons allemaal enorm veel geld en energie. En het opent ook een enorme mogelijkheid.
Wie leert ons effectief (samen)werken?
Iedereen wil én kan effectief (samen)werken, maar weinigen hebben het echt geleerd. Wie gaat het ze leren?