Mensen blij maken met hun eigen gedrag
Lees deze regel uit een protocol en vorm je mening: “Alvorens actie te ondernemen op een binnengekomen e-mail, dient de medewerker deze minstens drie maal geopend en weer gesloten te hebben. Dit met tussenpozen van minimaal een uur.” Wat vind je van deze regel? Krankjorum? Dat vinden wij ook. En hoe schadelijk is het als een werknemer zich aan deze regel houdt?
Ongetwijfeld is het schadelijk. Maar hoe groot de schade ook is, organisaties vallen er blijkbaar niet van om. Want heel veel mensen behandelen hun e-mail op zo’n manier. Even loeren, wegklikken. Tijdje later nog eens en nog eens. Dit doen ze niet op basis van een absurde regel, maar vanwege een eigen werkgewoonte.
Voldoening
CiEP helpt mensen om afscheid te nemen van deze en tal van andere niet-functionele werkgewoonten. Daarvoor in de plaats komen werkgewoonten, die wel resultaat (én voldoening) geven. Bijvoorbeeld de gewoonte om direct een beslissing te nemen naar aanleiding van een geopende mail. Ik doe er niks mee en vertel dat meteen aan degene, die dat weten moet. Of: ik doe er wel wat mee, zet meteen in mijn agenda wanneer én meld dit aan de betrokkene(n). Dan wel: ik doe er nu wat mee en geef direct door dat het is gedaan.
Psychologische barrières
Echter, die niet-functionele werkgewoonten moeten natuurlijk wel eerst herkend worden, voordat iemand kan overstappen van een aaneengegroeide verzameling werkgewoonten naar een bewust gekozen werkstructuur. Gelukkig kennen wij werkelijk elke niet-functionele werkgewoonte. Dus wie deze niet ziet bij zichzelf, kunnen we altijd bijlichten. Ook helpen we veel voorkomende psychologische barrières te overwinnen; onder meer de vrees voor een werkstructuur en de beladenheid van het nee-zeggen.
Bevrijding, betrouwbaarheid
Een werkstructuur kan vooraf onbewust geassocieerd worden met je vastleggen, ook al ervaren CiEP-gebruikers hierdoor juist een gevoel van bevrijding. En regelmatig meedelen dat je iets niet gaat doen, lijkt inderdaad haaks te staan op de waarde van collegialiteit. In werkelijkheid krijgen mensen die open zijn over wat ze wel en niet gaan doen, vaak complimenten vanwege hun betrouwbaarheid. Maar ook hier moet er eerst iets overwonnen worden.
Hoofdthema’s
Daarom vormen Gewoonten een hoofdthema in de training vanuit CiEP, net als de Criteria voor een Werkplek en het onderwerp Planning & Zelfbewustzijn. Deze terreinen beïnvloeden elkaar. CiEP benadert ze systematisch, ontrafelt wat beter apart kan blijven en verbindt zaken die een duurzame werkstructuur versterken. Alles om mensen blij te maken met hun eigen gedrag.