U bevindt zich hier: Home » Blog » Mensen blij maken met hun eigen gedrag

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Mensen blij maken met hun eigen gedrag

Mensen blij maken met hun eigen gedrag

Lees deze regel uit een protocol en vorm je mening: “Alvorens actie te ondernemen op een binnengekomen e-mail, dient de medewerker deze minstens drie maal geopend en weer gesloten te hebben. Dit met tussenpozen van minimaal een uur.” Wat vind je van deze regel? Krankjorum? Dat vinden wij ook. En hoe schadelijk is het als een werknemer zich aan deze regel houdt?

Ongetwijfeld is het schadelijk. Maar hoe groot de schade ook is, organisaties vallen er blijkbaar niet van om. Want heel veel mensen behandelen hun e-mail op zo’n manier. Even loeren, wegklikken. Tijdje later nog eens en nog eens. Dit doen ze niet op basis van een absurde regel, maar vanwege een eigen werkgewoonte.

Voldoening

CiEP helpt mensen om afscheid te nemen van deze en tal van andere niet-functionele werkgewoonten. Daarvoor in de plaats komen werkgewoonten, die wel resultaat (én voldoening) geven. Bijvoorbeeld de gewoonte om direct een beslissing te nemen naar aanleiding van een geopende mail. Ik doe er niks mee en vertel dat meteen aan degene, die dat weten moet. Of: ik doe er wel wat mee, zet meteen in mijn agenda wanneer én meld dit aan de betrokkene(n). Dan wel: ik doe er nu wat mee en geef direct door dat het is gedaan.

Psychologische barrières

Echter, die niet-functionele werkgewoonten moeten natuurlijk wel eerst herkend worden, voordat iemand kan overstappen van een aaneengegroeide verzameling werkgewoonten naar een bewust gekozen werkstructuur. Gelukkig kennen wij werkelijk elke niet-functionele werkgewoonte. Dus wie deze niet ziet bij zichzelf, kunnen we altijd bijlichten. Ook helpen we veel voorkomende psychologische barrières te overwinnen; onder meer de vrees voor een werkstructuur en de beladenheid van het nee-zeggen.

Bevrijding, betrouwbaarheid

Een werkstructuur kan vooraf onbewust geassocieerd worden met je vastleggen, ook al ervaren CiEP-gebruikers hierdoor juist een gevoel van bevrijding. En regelmatig meedelen dat je iets niet gaat doen, lijkt inderdaad haaks te staan op de waarde van collegialiteit. In werkelijkheid krijgen mensen die open zijn over wat ze wel en niet gaan doen, vaak complimenten vanwege hun betrouwbaarheid. Maar ook hier moet er eerst iets overwonnen worden.

Hoofdthema’s

Daarom vormen Gewoonten een hoofdthema in de training vanuit CiEP, net als de Criteria voor een Werkplek en het onderwerp Planning & Zelfbewustzijn. Deze terreinen beïnvloeden elkaar. CiEP benadert ze systematisch, ontrafelt wat beter apart kan blijven en verbindt zaken die een duurzame werkstructuur versterken. Alles om mensen blij te maken met hun eigen gedrag.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok