Multitasken. Hoe vaak doe je het?
Twee of meer dingen tegelijk doen: een handtekening onder een contract zetten dat een collega je onder je neus schuift, terwijl je een telefoongesprek voert met een klant. Onkosten invoeren in Excel, onderwijl meezingend met een leuk liedje op de radio. Door Facebook scrollen en ondertussen met je partner overleggen wat voor boodschappen er voor het eten moeten worden gehaald. Even een appje sturen, onderweg op de fiets naar huis.
Vraag jezelf eens af: hoe vaak ben ik aan het multitasken? En: werkt het ook?
Tegen beter weten in
Vorige maand haalde de Universiteit van Groningen het nieuws met het wetenschappelijk bewijs dat de menselijke hersenen totaal niet geschikt zijn om te multitasken. ‘Maar dat wisten we toch al jaren?’ Jazeker, maar toch blijven we geloven dat als we meerdere dingen tegelijk doen, dat ook betekent dat we efficiënt met onze tijd omspringen. Dus natuurlijk plegen we een telefoontje dat op de to do-lijst staat terwijl we in een pan soep roeren. En natuurlijk halen we belangrijke documenten binnen via WeTransfer terwijl we ondertussen verder tikken aan het rapport. En als onze collega onze hulp nodig heeft met het een of ander, doen we dat uiteraard ook even tussen de werkzaamheden door, dan kan diegene tenminste ook weer verder.
Karaktereigenschap
Ooit was multitasken misschien inderdaad een trend, maar inmiddels is het een ingeburgerd begrip. Meer dan dat, een karaktereigenschap die we onszelf graag toe-eigenen, tegen beter weten in. We wíllen graag multitasker zijn.
Edwin Oden, senior editor bij Psychologie Magazine, schreef in 2013 een interessant artikel over dit thema. Hij legt uit dat de uitkomsten van jarenlang onderzoek door Amerikaanse psychologen hem ervan hebben overtuigd dat meerdere dingen tegelijk doen niet slim is. En vervolgens legt hij heel duidelijk uit hoe dat dan komt. Wat er gebeurt in ons brein. Het heeft onder andere te maken met ons werkgeheugen dat ervoor zorgt dat we kunnen focussen op de task at hand, maar dat het moeilijk krijgt zodra het moet schakelen tussen twee of meer dingen waar we op willen focussen.
Singletasker
Het vermakelijke en leerzame artikel eindigt met tips hoe je singletasker wordt. Deze en meer tips lees je onder het kopje 5 tips om Multitasken te mijden. De uitsmijter: Oden schrijft dat als je toch wilt multitasken, je die bezigheden zo vaak als nodig moet oefenen totdat je ze op de automatische piloot kunt doen.
Al met al: interessant leesvoer. Maar beter niet tijdens de maandagochtendvergadering…