U bevindt zich hier: Home » Blog » Multitasken. Hoe vaak doe je het?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Multitasken. Hoe vaak doe je het?

Multitasken. Hoe vaak doe je het?

Twee of meer dingen tegelijk doen: een handtekening onder een contract zetten dat een collega je onder je neus schuift, terwijl je een telefoongesprek voert met een klant. Onkosten invoeren in Excel, onderwijl meezingend met een leuk liedje op de radio. Door Facebook scrollen en ondertussen met je partner overleggen wat voor boodschappen er voor het eten moeten worden gehaald. Even een appje sturen, onderweg op de fiets naar huis. 

Vraag jezelf eens af: hoe vaak ben ik aan het multitasken? En: werkt het ook?

Tegen beter weten in 

Vorige maand haalde de Universiteit van Groningen het nieuws met het wetenschappelijk bewijs dat de menselijke hersenen totaal niet geschikt zijn om te multitasken. ‘Maar dat wisten we toch al jaren?’ Jazeker, maar toch blijven we geloven dat als we meerdere dingen tegelijk doen, dat ook betekent dat we efficiënt met onze tijd omspringen. Dus natuurlijk plegen we een telefoontje dat op de to do-lijst staat terwijl we in een pan soep roeren. En natuurlijk halen we belangrijke documenten binnen via WeTransfer terwijl we ondertussen verder tikken aan het rapport. En als onze collega onze hulp nodig heeft met het een of ander, doen we dat uiteraard ook even tussen de werkzaamheden door, dan kan diegene tenminste ook weer verder.  

Karaktereigenschap 

Ooit was multitasken misschien inderdaad een trend, maar inmiddels is het een ingeburgerd begrip. Meer dan dat, een karaktereigenschap die we onszelf graag toe-eigenen, tegen beter weten in. We wíllen graag multitasker zijn. 

Edwin Oden, senior editor bij Psychologie Magazine, schreef in 2013 een interessant artikel over dit thema. Hij legt uit dat de uitkomsten van jarenlang onderzoek door Amerikaanse psychologen hem ervan hebben overtuigd dat meerdere dingen tegelijk doen niet slim is. En vervolgens legt hij heel duidelijk uit hoe dat dan komt. Wat er gebeurt in ons brein. Het heeft onder andere te maken met ons werkgeheugen dat ervoor zorgt dat we kunnen focussen op de task at hand, maar dat het moeilijk krijgt zodra het moet schakelen tussen twee of meer dingen waar we op willen focussen.  

Singletasker 

Het vermakelijke en leerzame artikel eindigt met tips hoe je singletasker wordt. Deze en meer tips lees je onder het kopje 5 tips om Multitasken te mijden. De uitsmijter: Oden schrijft dat als je toch wilt multitasken, je die bezigheden zo vaak als nodig moet oefenen totdat je ze op de automatische piloot kunt doen. 

Al met al: interessant leesvoer. Maar beter niet tijdens de maandagochtendvergadering… 

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok