U bevindt zich hier: Home » Blog » “Ruim even je geschiedenis op”

Lees blogs van Annemiek Hoogenraad
“Ruim even je geschiedenis op”

“Ruim even je geschiedenis op”

Door: Annemiek Hoogenraad, CiEP-coach

Ik sta voor onze kast met dozen, stapels, zakken en tassen. Verzameld in de loop der jaren, omdat ik er geen afstand van kon doen. Ik heb mij voorgenomen om nu eens eindelijk orde op zaken te stellen in die chaos. Noodgedwongen, dat wel. Wij hebben ruimte te kort in huis, dus er moet gewoon wat weg. Armen over elkaar: “Zal ik wel of zal ik niet? Of zal ik toch eerst nog even een kopje koffie nemen?”.

Daar sta ik dan als CiEP-coach en realiseer mij wat ik van deelnemers in ons programma vraag: “Ruim even je geschiedenis op.” Niet letterlijk natuurlijk, maar indirect komt het er bij een aantal mensen wel op neer. Jaar in jaar uit werken zij in hun kamer, aan hun bureau aan wat zij belangrijk vinden. Bij velen is het echt hun passie: bijdragen aan een mooi stadsbeeld, een juridisch verantwoord traject, veiligheid voor mensen of een prettig leven voor iedereen. En gooi dan maar eens al die documenten in de container. Documenten waaraan jij met zorg én voor anderen hebt gewerkt, met hart en ziel. En als je een stapel oppakt dan kom je dat verhaal weer tegen. “Was het in 2000 of 2001 dat je in contact kwam met die buurt en de mensen die daar wonen? Wat hebben we daar toch een geweldig resultaat met elkaar neergezet. Hoe zou het met die mensen zijn? Zou meneer Van Stippen nog leven?” .Voor je het weet sta je bij een collega om herinneringen op te halen. En dan komt die coach weer langs die je vraagt hoe het er mee staat, of het lukt om structuur aan te brengen op je werkplek!

De afgelopen tijd heb ik een aantal mensen mogen ontmoeten die hun geschiedenis op hun bureau en in de kasten hadden liggen. Steeds beter kan ik zien dat deze mensen mijn respect en geduld verdienen, omdat het niet makkelijk is om je zorgvuldig opgebouwde werkverleden uit te zoeken, te ordenen en daar waar mogelijk weg te gooien. Stap voor stap ga ik samen met ze aan de wandel, op reis naar wat zij zo graag willen. Overzicht op hun werkplek, alles een passende plaats, structuur om te kunnen kiezen. Niet omdat die dingen nou zo inspirerend zijn, maar om wat het mogelijk maakt! De reden waarom ze ooit gekozen hebben voor een opleiding of studie: hun passie voor … (en dat kan van alles zijn). Vaak zien zij al jaren door de bomen het bos niet meer en zijn ze regelmatig het contact kwijt met hun inspiratie. Wat is het dan mooi om te zien hoe iemand voorzichtig en stap voor stap doet wat er te doen is. Soms letterlijk een halve blauwe papiercontainer vullend met papier. Zodat er ruimte komt in de kamer en op het bureau. Collega’s die nieuwsgierig komen kijken en waarvan er dan eentje zegt:”Hé, ik zie jou weer zitten achter je bureau en dat ziet er goed uit!” Er komt niet alleen letterlijk ruimte. De ruimte die mensen in hun hoofd ervaren is het allermooiste. Ruimte die open is om te vullen met hun passie, hun energie samen met anderen én voor anderen.

En daar sta ik dan, met mijn armen over elkaar naar de kast te staren. Ik kan natuurlijk niet achterblijven bij deze dappere mensen. Muziek aan, vuilniszakken en een emmer met sop bij de hand. Hier een doos met babykleding. En o ja, dit speelgoed zou ik nog naar het kinderdagverblijf brengen. Schoenen, schoenen en nog meer schoenen. En overhemden, zoveel overhemden! En niet te vergeten: stof! Na een paar uren, soms zwaar lichamelijke arbeid, is het gedaan en sta ik trots voor mijn kast. Volop ruimte om te vullen met… Nee, voorlopig vul ik helemaal niets, ik laat het leeg!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok