Stressvrij is het pas ’s avonds na 22 uur
Hoe kun je effectief werken, overzicht houden en je verbonden blijven voelen, terwijl je tegelijkertijd struikelt over een bellende partner en er een kleine roedel thuisonderwijs-weigeraars rondloopt?
Bij zo’n vraag had je een paar weken geleden misschien schouderophalend gedacht: “Daar kies je toch zélf voor?” Die vrije keuze hebben we echter niet meer. Als Corona iets heeft veranderd, dan is het wel het idee dat we het leven grotendeels zelf in de hand hebben, de gedeelde maakbaarheidsillusie waar we nietsvermoedend in rondkabbelden en de individualiteitswaan waar collectief aan werd geleden. BOEM. Paf. Kapot.
Ineens staan we met elkaar voor de vraag hoe het nu verder moet, nu bedrijven gesloten zijn en misschien wel blijven, je team niet live met elkaar kan overleggen, de gebruikelijke overlegstructuren niet meer werken en ‘besluitvorming in de gang’ even geen optie meer is.
Nog even los van de slapeloze nachten, de opstandige huisgenoten, de tot-tergens-toe almaar opstapelende boeken, vragen, vuile was en ogen vol vraagtekens na de verzuchting dat ze nu eindelijk zelf wel eens zouden mogen weten waar hun huiswerk sokken fietssleutel is gebleven…
Waar het om draait is dat we dit allemaal nog moeten gaan organiseren. We hadden dit nog niet eerder aan de hand. Pas nu we massaal thuiswerken, merken we hoezeer we van face-to-face overleg afhankelijk waren. Nu komt de afstemming en daarmee voortgang van projecten in het geding, komen deadlines en ook klantafspraken in gevaar, moeten er van stel op sprong afspraken over bereikbaarheid en beschikbaarheid worden gemaakt, en ga zo maar door… Hoe kun je daar je weg in vinden?
Delen
Dat is nu precies de vraag waar we met werken volgens CiEP een antwoord op kunnen geven. Dus al past het misschien niet helemaal, toch willen we in deze uitzonderlijke situatie gebruik maken van de nieuwsbrief om iets uit delen van wat we in huis hebben. Door vragen te stellen, tips te geven, inspiratie te delen en de korte werk-webinar uit te lichten. Misschien heb je er zelf iets aan en mogelijk ken je anderen die nog niet hebben geCiEPt die we op deze manier snel op de rit kunnen helpen.
Menselijke overwegingen
We zijn niet voor niets sinds jaar en dag expert in tijd- en plaats-onafhankelijk denken. Waar in een projectmatige aanpak vaak als vanzelf aandacht wordt besteed aan de infrastructuur waarmee alle medewerkers vanaf een thuiswerkplek kunnen inloggen en gebruik maken van de digitale bedrijfswerkomgeving, richten wij ons van oudsher al op de menselijke kant.
Die is allesbehalve vanzelfsprekend. Hoe ga je bijvoorbeeld om met werktijden, als werk in een privé omgeving gaat plaatsvinden? Met kinderen die thuis zijn van school? Hoe zorgen we voor telefonische bereikbaarheid en wie draait er mee in de diensten? Doen we al het overleg online, en hoe moet dat dan? Mogen er ook zaken niet doorgaan? Vertragen? Hoe regelen we de besluitvorming?
Het verschil tussen een geslaagd en mislukt traject is te vinden in de gemaakte afspraken.
Wat het vraagt
Om in deze omstandigheden effectief te blijven werken en samenwerken zijn twee dingen belangrijk. Het eerste gebeurt vrijwel vanzelfsprekend: met grote vaart de meest vitale processen veiligstellen. Je hoort dan bijna letterlijk een zucht van opluchting door de organisatie klinken. Maar als er daarna niet opnieuw – een langere – adem wordt gehaald om ook de randvoorwaarden op orde te brengen, is het de vraag of de noodmaatregelen voldoende zijn. Wil een organisatie door kunnen draaien, of kleiner: wil een team kunnen blijven presteren, dan vraagt dit om duidelijke prioriteiten, aangeven wat er wel en ook wat er niet gedaan wordt, sturen op resultaten, om heldere werkprocessen en communicatie-afspraken en vooral ook: zorgen voor contact en verbondenheid.
What it takes
Hoe eenvoudig dat ook klinkt, wat het vraagt is mentale veerkracht, doelgerichtheid, nederigheid, slagvaardigheid, focus, servicegerichtheid en nog meer eigenschappen die we zelden allen tegelijk in ons verenigen. En dat terwijl we elkaar niet in de ogen kunnen kijken of een bemoedigend schouderklopje kunnen geven.
Eén bericht dichtbij
Juist nu we verstoken zijn van onze gebruikelijke contactmomenten, is het zaak om aan mensen te blijven denken. Six handshakes zijn niet zomaar te verwarren met 500+ contacten. Een bewuste ontmoeting is iets anders dan een achteloze ‘klik’. We helpen je graag op weg om nieuw te organiseren en verbondenheid op afstand te creëren. Voor deze en andere vragen kon je altijd al met ons bellen, mailen of chatten en we zijn nu ook via whatsapp bereikbaar, op nummer (06)1380 5519.