Werkklimaat
Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP
Als de regen met bakken uit de hemel valt, dan werkt dat op je stemming. Dat is niet goed voor de productiviteit. Althans dat denken veel mensen in de VS. Een team van wetenschappers onderzocht deze intuïtieve mening.
De wetenschappers hadden een vermoeden dat het verband tussen hondenweer en productiviteit anders lag. Andersom eigenlijk. Laat het maar regenen, dan wordt er juist gewerkt. Dit vermoeden baseerden zij op hun kennis van het menselijke brein. De mens is nogal snel afgeleid. Of samenvattend in wetenschappelijke taal: de cognitieve distractors die verband houden met mooi weer, spelen niet tijdens slecht weer.
Regen is een zegen
Zo’n studie wordt serieus aangepakt. Slecht weer is geen wetenschappelijk begrip. Het verschijnsel moet worden onderverdeeld in variabelen als regenval en zicht.
En dan is er een werkomgeving nodig, waar alle werkzaamheden van de werknemers minutieus worden bijgehouden. Het team kon hier rekenen op de werkmonitoring-systemen van een middelgrote bank in Japan. Vervolgens worden de meteorologische data vergeleken met die van de werkmonitor. Is er een verband? Jazeker. Als de regenval toeneemt met een van tevoren gedefinieerde standaardhoeveelheid, dan voert de werknemer zijn of haar taken 0.7% sneller uit. Neemt het zicht met een standaard hoeveelheid toe, dan doet de werknemer gemiddeld 1,2% langer over het uitvoeren van een taak.
Verleiding
Somber weer lijkt dus in het voordeel te zijn van de arbeidsproductiviteit. Maar lijkt is irrelevant voor een wetenschapper. En dus kwam er ook nog een onderzoek in het psychologisch laboratorium. De testpersonen moesten een hoeveelheid data invoeren. Achteraf bekeken de wetenschappers hoe de testpersonen het er vanaf gebracht hadden. Bij één groep testpersonen had men totaal niet over het weer gesproken, voordat zij aan de slag gingen. Bij een andere groep werd van tevoren wel gesproken over mooi weer, maar dat op een regenachtige dag. En bij weer een andere groep was wel over mooi weer gesproken. Namelijk op een dag dat de zon volop scheen. De verschillen waren terug te zien in de resultaten: mensen die op een zonnige dag op gedachten waren gebracht over het mooie weer, maakten de meeste fouten.
Leve ons klimaat
U bent vast niet van uw stoel gevallen door de uitkomst van dit wetenschappelijk onderzoek. In onze streken wisten we allang dat mooi weer iets doet met de effectiviteit op het werk. Waar komt bijvoorbeeld anders de uitdrukking ‘technisch weer’ vandaan? Niemand denkt toch dat de mensen met technische verantwoordelijkheden op vrijdagmiddag naar buiten gaan om tot stipt half zes apparaten en installaties na te kijken? Nee, met ‘technisch weer‘ zitten zij ruim voor vijven op een terras. Ook al vertelt dit onderzoek ons niks nieuws, toch mogen we er blij mee zijn. Het laat zien dat onze arbeidsproductiviteit een machtige bondgenoot heeft: het druilklimaat der Lage Landen.