U bevindt zich hier: Home » Blog » Werkklimaat

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Werkklimaat

Werkklimaat

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

Als de regen met bakken uit de hemel valt, dan werkt dat op je stemming. Dat is niet goed voor de productiviteit. Althans dat denken veel mensen in de VS. Een team van wetenschappers onderzocht deze intuïtieve mening. 

De wetenschappers hadden een vermoeden dat het verband tussen hondenweer en productiviteit anders lag. Andersom eigenlijk. Laat het maar regenen, dan wordt er juist gewerkt. Dit vermoeden baseerden zij op hun kennis van het menselijke brein. De mens is nogal snel afgeleid. Of samenvattend in wetenschappelijke taal: de cognitieve distractors die verband houden met mooi weer, spelen niet tijdens slecht weer.

Regen is een zegen

Zo’n studie wordt serieus aangepakt. Slecht weer is geen wetenschappelijk begrip. Het verschijnsel moet worden onderverdeeld in variabelen als regenval en zicht.
En dan is er een werkomgeving nodig, waar alle werkzaamheden van de werknemers minutieus worden bijgehouden. Het team kon hier rekenen op de werkmonitoring-systemen van een middelgrote bank in Japan. Vervolgens worden de meteorologische data vergeleken met die van de werkmonitor. Is er een verband? Jazeker. Als de regenval toeneemt met een van tevoren gedefinieerde standaardhoeveelheid, dan voert de werknemer zijn of haar taken 0.7% sneller uit. Neemt het zicht met een standaard hoeveelheid toe, dan doet de werknemer gemiddeld 1,2% langer over het uitvoeren van een taak.

Verleiding

Somber weer lijkt dus in het voordeel te zijn van de arbeidsproductiviteit. Maar lijkt is irrelevant voor een wetenschapper. En dus kwam er ook nog een onderzoek in het psychologisch laboratorium. De testpersonen moesten een hoeveelheid data invoeren. Achteraf bekeken de wetenschappers hoe de testpersonen het er vanaf gebracht hadden. Bij één groep testpersonen had men totaal niet over het weer gesproken, voordat zij aan de slag gingen. Bij een andere groep werd van tevoren wel gesproken over mooi weer, maar dat op een regenachtige dag. En bij weer een andere groep was wel over mooi weer gesproken. Namelijk op een dag dat de zon volop scheen. De verschillen waren terug te zien in de resultaten: mensen die op een zonnige dag op gedachten waren gebracht over het mooie weer, maakten de meeste fouten.

Leve ons klimaat

U bent vast niet van uw stoel gevallen door de uitkomst van dit wetenschappelijk onderzoek. In onze streken wisten we allang dat mooi weer iets doet met de effectiviteit op het werk. Waar komt bijvoorbeeld anders de uitdrukking ‘technisch weer’ vandaan? Niemand denkt toch dat de mensen met technische verantwoordelijkheden op vrijdagmiddag naar buiten gaan om tot stipt half zes apparaten en installaties na te kijken? Nee, met ‘technisch weer‘ zitten zij ruim voor vijven op een terras. Ook al vertelt dit onderzoek ons niks nieuws, toch mogen we er blij mee zijn. Het laat zien dat onze arbeidsproductiviteit een machtige bondgenoot heeft: het druilklimaat der Lage Landen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok