Generaties in beweging
De workshop “Generaties in beweging” geeft de deelnemers een aanzet om te komen tot een productieve mix van samenwerkende generaties op de werkvloer.
De vier generaties die nu zij aan zij werken, zijn opgegroeid binnen een andere sociale context, met verschillende perspectieven, wensen, ambities, werkstijlen en manieren van communiceren. Via ‘theatrale’ monologen konden mensen even in een oudere of jongere huid kruipen, en ervaren hoe het tijdsgewricht waarin je opgroeit bepalend is voor je houding, gedrag en communicatie en voor je beleving van werk, werkdruk en samenwerking. Kijk hier voor een korte impressie.
Hoe kun je omgaan met werkdruk die wordt veroorzaakt door toenemende administratieve belasting, wissel- en nachtdiensten, zelfsturing en digitalisering? De verschillende generaties hebben andere behoeften voor wat betreft onderwerpen als de organisatie van het werk, communicatie, de manier waarop leiding wordt gegeven en hoe overleg vorm wordt gegeven. Deelnemers gingen in kleinere groepen aan de slag om mogelijkheden te verkennen om generaties nader tot elkaar te laten komen en gebruik te maken van ieders sterke kanten.
5 vragen aan Mirjam van Santen van Stichting Aveleijn over generaties en werkdruk binnen haar organisatie en hoe zij de workshop heeft ervaren.
1. Wat merk je zelf als het gaat om generaties op de werkvloer en de werkdruk?
In de zorg werk je natuurlijk met mensen en wij zien binnen onze organisatie ook de maatschappelijke ontwikkelingen terug. Het is steeds moeilijker om jonge mensen binnen te halen. Terwijl mensen tegelijkertijd steeds langer blijven werken en dat moet op een gezonde manier. Wij zien in de ziekteverzuim cijfers dat medewerkers steeds jonger uitvallen. Niet alleen omdat het druk is op de werkvloer. Ook de kleine en soms korte contracten, de vraag om flexibiliteit en eventuele zorgtaken thuis zijn zaken die de ervaren werkdruk verhogen.
2. Wat hebben jullie tot nu gedaan om een brug te slaan?
Op de werkvloer wordt vooral gekeken naar praktische mogelijkheden om de ervaren werkdruk te verminderen. Verder zijn wij nog in een onderzoeksfase waarin wij informatie en inspiratie ophalen bij workshops zoals bij LOMOZ. Ook nemen wij deel aan een regionaal OR overleg met verschillende organisaties. Toevallig zitten we eind juni met elkaar om de tafel om met elkaar over het Generatiepact te spreken. Wij vinden het van belang om hier aan deel te nemen omdat we daarmee de kracht van de samenwerking kunnen gebruiken in onze oriëntatie. We kunnen daardoor de mogelijkheden verder onderzoeken en samen aan oplossingen werken.
3. Wat zou er kunnen gebeuren als er geen aandacht besteed wordt aan dit onderwerp?
Wij hebben een Raad van Bestuur die erg alert is op dit onderwerp. Zij zijn zelf al bezig om te kijken hoe wij mensen binnen kunnen halen en behouden. Wij willen graag aan de voorkant staan als het om de oplossing gaat. We zijn één van de beste werkgevers in Nederland en heel vooruitstrevend. Als we niets zouden doen dan krijg je te maken met steeds grotere leegloop en uitval. Wij zijn ons daar zeer bewust van en willen er tijdig op inspelen. De wet- en regelgeving op dit gebied helpt ons daarbij.
4. Je hebt deelgenomen aan de workshop “Generaties op de werkvloer”. Wat hoopte je op te pikken?
Vooral inspiratie en informatie. En om gespiegeld te worden. Ik was geraakt door de workshop en vond het ook een erg leuke manier van aanpak en interactie. Ik ging weg met het idee “Ja, wat leuk om hier wat mee te doen!”.
5. Tijdens de workshop werden de Generatiemonologen voorgelezen. Vanuit elke generatie een perspectief op leven en werken. Wat was daarvan de waarde voor jou?
In de monologen herkende ik heel veel van de tijd van mijn ouders, mijn eigen tijd en natuurlijk van onze eigen kinderen die weer op hun manier in het leven staan. Je ziet dat zij weer op een andere manier keuzes moeten maken, in vergelijking met hoe dat vroeger ging. Je ziet de veranderingen waar we als maatschappij door heen gaan. Het is van belang dat we daar aandacht voor hebben en zorgzaam zijn voor de gezondheid en het welbevinden van alle generaties die samen aan het werk zijn.