U bevindt zich hier: Home » Blog » CiEP is mijn basis

Lees meer interviews
CiEP is mijn basis

CiEP is mijn basis

Henry Aniceta (52) deed in 2015 op eigen initiatief de CiEP-training, maar had toch zijn twijfels. ‘Ik dacht bij mezelf: gaat dit wel beklijven?’ Inmiddels hebben de CiEP-principes Doe het nu! Plan het Nu! Zeg het Nu! wel een en ander voor hem veranderd.

Waarom ging je de CiEP-training doen?

‘We werkten met zijn tweeën en als mijn chef niet aanwezig was, nam ik zijn taken over. Hij en andere chefs kregen een CiEP-training aangeboden en ik hoorde van hen goede verhalen. Dat maakte dat ik er ook interesse in kreeg. Tja, als hij zijn werk op een bepaalde manier uitvoert en ik neem zijn taken over, wil ik dat graag ook zo doen. In die tijd ging ik naast mijn werk een opleiding sociaal-maatschappelijke dienstverlening volgen. Toen kwam het wel heel goed uit om te gaan CiEPen, want ik kreeg meerdere cliënten plus een hoop bijbehorende e-mails.’

Wat deed de training met jou?

‘In het begin had ik mijn twijfels. Ik dacht: gaat dit beklijven? Wordt dit een tweede natuur? Heb ik de intrinsieke motivatie om dit te doen? Maar ik ben redelijk gestructureerd van aard en voelde geen weerstand. Ik zag het als aanvulling om mijn werkproces te verbeteren. Daardoor kon ik het eigenlijk soepel overnemen.’

Een makkie dus?

‘Nou … Dat slepen van alle binnenkomende mail naar verschillende mappen ging prima, maar op een gegeven moment zaten al die submappen vol. Ik had en nam de tijd niet om die af te handelen en moest daar echt iets mee gaan doen. De informatiestroom is niet-aflatend, de to-dolijst blijft altijd groeien. Werken volgens CiEP betekent dat je ook al die e-mails, al dat werk, al die verzoeken inplant. Je reserveert tijdvakken om het werk te doen. Dat werd goed uitgelegd tijdens de training: zo veel mogelijk geconcentreerd en afgebakend ingeplande dingen doen. En dat was een uitdaging voor mij!’

Was?

‘Ik werk dus zowel in de techniek als in de zorg. Ik heb zo veel cliënten, er komt zo veel op me af. Tijd blokken en achterstallig werk afhandelen blijft nog altijd mijn grote uitdaging. Maar dat ik moet kiezen en prioriteiten stellen is echt geland. Bij mijn bureau hangt nog steeds: Doe het nu! Plan het nu! Zeg het nu!. Die principes heb ik geïntegreerd in mijn wezen. Ik merk dat ik niet alles kan doen wat ik bij CiEP heb geleerd, maar dát is mijn basis, een soort fundering; waar ik ook ben, ik handel op dezelfde manier en daardoor houd ik overzicht.’

Maak je daadwerkelijk andere keuzes dan voorheen?

‘Ja, en dan met name in het administratieve gedeelte. Je e-mail anders inrichten lijkt een klein dingetje, maar het heeft grote gevolgen. Door mijn inbox te organiseren kan ik alles makkelijk terugvinden en dossiers opbouwen. Er komt input van zo veel verschillende kanten, maar het is nu makkelijk een spoor te volgen. Daar heb ik een flinke slag geslagen. Als ik weinig tijd heb – of maak – om de dingen in de juiste mappen op te bergen, merk ik dat ik het overzicht verlies, dat bijvoorbeeld telefoongesprekken minder soepel verlopen omdat ik bepaalde informatie niet terug kan vinden. Dat levert direct stress op. Maar zolang ik alle informatie goed opsla, vloeit het makkelijker, hoef ik minder na te denken en kan ik veel meer aan. Het is veel rustiger in mijn hoofd.’

Is de omgang met collega’s daardoor anders?

‘Voorheen hoopte ik dingen die mij dwars zaten op, nu spreek ik ze uit als ze nog klein zijn: Zeg het Nu!. In een vergadering vraag ik gerust: ‘Ben ik de enige die het zo ziet?’ Ik constateer iets, ik zeg dat en als je niet tegen mijn kritische noot kunt, prima, maar ik zwijg niet meer. Ik ga er geen maagzweer van krijgen. Dingen hoeven niet per se op mijn manier te gaan, maar we moeten er wel over kunnen praten; die basis is doorgedrongen. Het trucje is: de toon maakt de muziek. Netjes, diplomatiek en vasthoudend. Als iemand met een goed tegenargument komt, blijf ik niet doordrammen. Het doel is immers: hoe gaan we iets het best bereiken? Daar kunnen we over sparren. En zolang de relatie goed is, zolang de ander weet dat-ie gewaardeerd wordt, merk je dat mensen het goed kunnen hebben.’

‘Als ik ergens ben, bén ik er ook echt. Ik sleep niets meer mee

Krijg je weleens iets te horen over die verandering in je manier van werken?

‘Mijn managers zetten zich schrap als ze zien dat ik in een vergadering mijn vinger opsteek, want ze weten: er komen nu vier of vijf zaken aan bod die hij goed doordacht heeft. Maar daarmee zet ik de mensen aan het denken en dat vinden ze prettig. Zowel in mijn werk in de zorg als in de techniek kunnen ze dat goed hebben. De basis die aan die nieuwe manier van denken ten grondslag ligt – Zeg het Nu! – maakt me tot een betere en betrouwbare gesprekspartner.’

Wat betekent het principe Doe Het Nu! voor jou?

‘Van nature ben ik positief en vrolijk, maar deze manier van werken draagt daar ook echt toe bij. Ik zeg vaak tegen mensen: ‘Mijn hoofd is leeg, maar mijn hart is vol.’ Ik kan me richten op de leuke dingen. Ik heb twee banen, maar ik denk in blokken: nu ga ik hier werken, dan ga ik daarnaartoe, nu ga ik ontspannen, nu tijd voor dit en nu tijd voor dat. Als ik ergens ben, bén ik er ook echt. Ik sleep niets meer mee. Overigens is dit geen verandering die van de een op de andere dag plaatsvindt. Blijven volhouden, dat komt het.’

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok