U bevindt zich hier: Home » Blog » Verandering…..? Exit

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Verandering…..? Exit

Verandering…..? Exit

Deze zomer ben ik naar Groot Brittannië geweest. Je komt dan heel vriendelijke en gastvrije mensen tegen, die als je dat vraagt best hun mening over Brexit willen geven. Wat je dan hoort? “Europa is veel te duur, we storten enorme bedragen en krijgen er te weinig voor terug.” “Wij houden ons keurig aan de visvoorschriften, de Fransen vangen vissen die veel kleiner zijn dan toegestaan.” “We krijgen er teveel vluchtelingen bij en raken teveel banen kwijt.” “We willen rechtstreekse toegang tot andere markten (China, VS).”

Er zijn altijd genoeg redenen om terug te willen gaan naar het oude. Misschien zie je een parallel met veranderingen binnen je eigen organisatie. Worden die écht doorgevoerd, blijvend en zonder pardon? Of wordt weerstand uiteindelijk beloond met een capitulatie? 

Het is niet leuk om te horen, maar mensen zijn gewoontedieren. We houden niet van veranderingen en houden alles het liefst bij het oude. Zo ook voor organisaties, die als het ware levende systemen zijn. Organisaties zijn gericht op het behoud van de status quo. Resultaten worden vooral bepaald door patronen. Een verandering aankondigen heeft alleen zin als er een diepgevoelde wens of een heldere noodzaak is. Wordt er geen urgentie gevoeld? Dan blijft het hele systeem gericht op de vraag “hoe we kunnen terugkeren naar hoe het was.” Soms járenlang!

Sussen

Wat zijn dan gegarandeerd succesvolle manieren om weerstand te organiseren? In de eerste fase van een verandering kan worden volstaan met vaag blijven: We weten nog niet precies wanneer de verandering gaat plaatsvinden slash Wat de verandering inhoudt slash Wat mensen op hun niveau van de verandering zullen gaan merken. Niemand hoeft zich zorgen te maken. Eigenlijk verandert er helemaal niets…

Maar je krijgt er zoveel voor terug!

Veranderen begint met een heldere boodschap over waarom de verandering nodig is. De verandering brengt echter ook kosten met zich mee, mensen ervaren verlies. Van zelfbeschikking, vrijheid, onzichtbaarheid, comfort.. er kan van alles verloren gaan. Stap je daar als veranderaar aan voorbij, door het niet te benoemen of er geen oor voor te hebben, dan versterk je de beweging terug. Er zijn twee voorwaarden waaronder mensen het vertrouwde kunnen loslaten: er moet erkenning zijn voor de pijn die dat doet en het moet heel erg duidelijk zijn dat er geen andere optie is.

Een pro is pro…

De mensen die echt weten waar het over gaat, die het dóórhebben, die zetten we in de voorhoede. Die bemannen de pilot, een taskforce of komen op de cruciale politieke of bestuurlijke plekken terecht. Ben je tegen, dan heb je het gewoon nog niet begrepen. Is dit de sfeer waarin mensen met een kritische instelling worden ‘weggezet?’ Dan kun je er zeker van zijn dat ze ondergronds gaan. Gesprekken vinden niet meer in de openheid plaats, maar concentreren zich bij de koffiemachine. Daar leveren goede vragen helaas geen goede ideeën meer op. Of het moet zijn om knelpunten in het leven te roepen..

Klaar voor de start?

Veranderen nooit klaar. Dat mag dan waar zijn, toch kun je wel van een laatste fase spreken waar het gaat om veranderingen. In die fase gaat het om het inslijten van gedrag, zodanig dat het gewoontegedrag wordt. Er ontstaat een nieuwe identiteit. Het nieuwe is inmiddels zo gewoon, dat het niets bijzonders meer is. Dat vraagt om sturing op gebruik van nieuwe procedures en het gebruik van nieuwe routines. Alle energie is gericht op “dit is het”. Hoe je een succesvol veranderingstraject in deze fase het best om zeep kan helpen? De recente geschiedenis heeft het geleerd: Plavei eerst de weg met een verandering waar het volk weinig van merkt, wel de kosten voor draagt, maar steeds verteld krijgt dat ze geen idee hebben waar het over gaat. Schrijf daarna een referendum uit met de vraag of ze er blij mee zijn, of toch liever terug willen naar hoe het was. Succes gegarandeerd.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok