U bevindt zich hier: Home » Blog » Olympisch Goud

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Olympisch Goud

Olympisch Goud

Onlangs nam ik deel aan een geweldige workshop bij Management Drives, onze samenwerkingspartner voor persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling. Een van de sprekers was Kim Lammers, meervoudig Olympisch- en Wereldkampioene hockey. Kim vertelde vanuit haar persoonlijke perspectief over haar ambitie als tophockeyster en hoe haar wensen meermaals uit zijn gelopen op teleurstelling, ongeloof en woede. Een indrukwekkend verhaal – en nog meer zelfs als je het beschouwt door de bril van teameffectiviteit en wat je daarvan kunt leren.

Het begint met drive

‘Wat wil ik nu écht heel erg graag?’ Dat is de vraag waarmee menig succesvolle loopbaan start. Voor Kim Lammers was dat deelnemen aan de Olympische Spelen, en – beter nog – Olympisch kampioen worden. Ze was goed. Ontzéttend goed. Zelfs aanvoerder van de topscorerslijst. En ze speelde in het Nederlands team, samen met andere grote namen met dezelfde grote droom. Daarmee werd aan de eerste paar voorwaarden voor succes ruim voldaan: er was een gezamenlijk doel, wat door elk individueel teamlid gedeeld werd, waarvoor de individuele capaciteiten ruimschoots aanwezig waren en waarvoor iedereen bereid was zich volledig in te zetten.

lencioni-coachcenter

Verantwoordelijkheid

Het voornemen om naar de Spelen te gaan – en die dan vervolgens ook te winnen – maakt dat de dames voorafgaand aan het trainingskamp in Papendal een besluit nemen. Als ze écht de besten willen zijn, dan zullen ze zich moeten onthouden van al die dingen waar het wereldje om bekend staat. Voor wie nooit in de buurt van een hockeyveld is geweest: feestjes, drank en van alles wat niet iedereen hoeft te weten. Er is dus geen contact met de buitenwereld, er wordt geen alcohol gedronken en er wordt kei- en keihard getraind.

No matter what

Het gezamenlijke doel blijft voorop staan. Zelfs – en hier spelen persoonlijke kracht en veerkracht een grote rol – als de selectie bekend wordt gemaakt en spelers te horen krijgen of ze wel of niet mee mogen naar de Spelen. Kim krijgt een forse teleurstelling te verwerken. De Spelen gaan aan haar neus voorbij. Net als vier jaar later, als ze alles in haar knie heeft gescheurd wat er maar te scheuren valt. Na een jaar revalideren en zich binnenste buiten keren, krijgt ze tóch wéér slecht nieuws: “Kim, je bent niet goed genoeg. Je gaat niet mee.”

De strijd aan

Op dat moment gebeurt er iets waarvan de betekenis pas later duidelijk wordt. Kim houdt haar mond. Trekt de beslissing van bondscoach Marc Lammers niet in twijfel. Niet dat dat iets veranderd zou hebben. Maar het laat zien dat de behoefte aan harmonie, of misschien een te beperkte ruimte voor eigen inbreng, maken dat individuele kwaliteiten niet optimaal worden benut. Het team als geheel verzwakt. Er wordt gevoegd in plaats van tot het uiterste gevochten. In 2008 boeken de Nederlandse dames, nét als in 2004, geen gouden plak.

Vertrouwen

Geluk of niet, in 2010 trad Max Caldas aan als bondscoach. Zijn insteek: werken aan het onderling vertrouwen, elkaar werkelijk leren kennen: niet alleen in waar je kracht zit, maar vooral ook in wat er onder druk bij je naar boven komt. Wat doe je als het spannend wordt, als alles van je gevraagd wordt en anderen niet doen wat jij wilt? Wat doe je als er geen fair play is, als jouw norm niet worden gehaald, je waarden worden getart? In hoeverre kun je je op jezelf verlaten? En durf je je te verlaten op anderen?

On top

Die Spelen, die van 2012 in Londen, vlógen ze. Op de juiste plek op precíes het goede moment. De dames lieten een samenspel zien zoals nog niet eerder was vertoond: ongeëvenaard. En ze wonnen. Niet een beetje maar álles. Goud!

 

Eenmaal bekomen van de bekroning, de roes en de feestvreugde werd er toch ook geëvalueerd. De lering? Zet een paar geweldig goede mensen bij elkaar, met de neus dezelfde kant op, goede afspraken en duidelijke besluiten… dat maakt ze nog geen gouden team. Daarvoor is een vooral een stevige basis nodig, een fundament van vertrouwen, waar bovenop de nodige skills kunnen worden getraind (competenties en vaardigheden ontwikkeld). Met name die nodig zijn om onder spanning te kunnen presteren en om van je te laten horen als je het ergens niet mee eens bent, je een nieuw idee hebt of als er op het persoonlijk vlak ergens lucht aan gegeven moet worden.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok