U bevindt zich hier: Home » Blog » Belangrijk of omvangrijk?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Belangrijk of omvangrijk?

Belangrijk of omvangrijk?

Waarschijnlijk herken je dit: dat je in je dagelijkse leven, zowel zakelijk als privé, zo veel meer zou willen doen dan je er de tijd voor hebt. Je werk lijkt zich net zo hard op te stapelen als je het weg kunt werken. Ook thuis doe je wat leuk is, nodig is en dat waarvan je denkt dat er van je verwacht wordt. Zo dendert het leven door – vaak op de automatische piloot. Dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van je leven, van de voldoening die je ervaart, voel je ergens wel, maar vaak is het niet direct duidelijk wat er aan de hand is. Je merkt dat je niet op je best presteert, niet ten volle geniet, niet 100% goed in je vel zit. Wat dan helpt, is om echte keuzes te maken, van de soort waar je je ook aan gaat houden. 

Automatisch doorgaan

Dingen op de automatische piloot doen is normaal. Gelukkig maar, dat je niet bij elke beweging hoeft na te denken hoe je iets doet. Stel je voor dat je elke keer bij het tandenpoetsen zou twijfelen of je linksboven of rechtsonder begint. Je bespaart een hoop tijd doordat je gewend bent steeds hetzelfde poetsrondje te doen. Diezelfde automatische piloot zorgt er vaak ook voor dat we niet meteen opgeven, als iets lastig is of als er veel op ons bordje ligt. Die zorgt ervoor dat we dingen afkrijgen, als we er eenmaal aan begonnen zijn. Dus die automatische piloot is een uitkomst. Meestal.

Pas op de plaats

Als we hier iets meer op inzoomen, is er ook nog iets anders te zien. Veel van wat we lastig vinden, wordt namelijk een stuk duidelijker en overzichtelijker als we er even afstand van nemen. En dat wat veel is, krijg je juist beter verwerkt als je je periodes van focus afwisselt met ontspanning waardoor je weer op kunt laden. Almaar doorgaan vermindert zowel je oordeelsvermogen, je concentratie als je productiviteit. Wat helpt, is juist niet als vanzelf je schouders ergens onder zetten.

Van doen naar zijn

Als je steeds meer en harder gaat ‘doen’, raak je op een gegeven moment vanzelf in de stressmodus. Door steeds harder en steeds meer te werken maak je adrenaline aan en dat zorgt ervoor dat je lichaam in een constante staat van alertheid komt. Dat lijkt heel effectief, maar is het helemaal niet. Omdat je ‘aan’ staat, lijkt alles wat je doet belangrijk en nuttig te zijn. Het draagt immers bij aan het verkleinen van de stapels en het inlossen van verwachtingen. De uitknop is echter ver te zoeken. En die zorgt er nu juist voor dat je je blik afwendt van wat onvermijdelijk of onoverkomelijk lijkt. En weer andere mogelijkheden gaat zien.

Belangrijk of omvangrijk

Wat echt belangrijk is, lijkt op het moment dat het zich aandient soms zo klein of onbeduidend dat we het terzijde schuiven. Een kind dat even aandacht nodig heeft, het gevoel dat er ergens iets knaagt, een afspraak die op een paar minuten na (weer) niet gehaald wordt. Juist in die kleine dingen schuilt waarde, en door ze te doen laat je zien wie en wat er voor jou toe doet. Voldoening is recht evenredig met het vervullen van waarden. En omgekeerd evenredig met veel werk verzetten aan wat er minder toe doet.

Voldoening kun je plannen

Wil je voorkomen dat je steeds bezig bent achterstanden weg te werken, of de stapels op je bureau of in je inbox te bezweren? Dan is het zaak om te gaan plannen. Reserveer tijd voor de dingen die belangrijk zijn en sta daaromheen net zo veel afspraken en ad hoc of spontaniteiten toe dat je prioriteiten niet in het gedrang komen. Zo maak je niet alleen een goed begin met waardengedreven werken; je zult merken dat je energie, balans en tevredenheid zienderogen toenemen. Je besteedt misschien minder tijd aan je werk dan voorheen, maar het levert des te meer op. Voor anderen, en zeer zeker ook voor jezelf.

Wil je meer weten over de CiEP-basistraining en waardengedreven werken, of een afspraak maken met een van onze CiEP-coaches voor een opfrisser? Bel ons kantoor (071-301 28 41) of vul dit contactformulier in. 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok