U bevindt zich hier: Home » Blog » Een voorzichtige schatting

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Een voorzichtige schatting

Een voorzichtige schatting

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

We gaan even lachen. Onderzoek wijst uit, dat een grote meerderheid van mannen het volgende denkt: “Wat betreft atletische kwaliteiten behoor ik tot de 50% meer atletische mannen. Niet bij de 50% minder atletische mannen.” 

De statistiek biedt geen ruimte voor deze vorm van zelfwaardering. Maar dat maakt de mannen niet uit. “Met zijn allen zijn wij de 50% besten.” Opleidingsniveau vormt overigens totaal geen belemmering bij het cultiveren van egovriendelijke vooroordelen. Van een groep onderzochte studenten schatten 85% in dat zij bovengemiddeld goed waren in de omgang met anderen. En 25% meenden van zichzelf dat zij behoorden tot het exclusieve gezelschap van “1% sociaal meest vaardigen”.

Allemaal bovengemiddeld

Managers zijn dagelijks in de gelegenheid om te scoren op parameters zoals klantgerichtheid, mate van onderling vertrouwen en bureaucratie. Hoe zal de waardering luiden die zij zichzelf toekennen op dergelijke aspecten: bovengemiddeld gunstig of ondergemiddeld gunstig? Als we af moeten gaan op het oordeel van de managers, dan zal vast blijken dat ook hier de statistiek moet wijken. Immers, managers zijn net mensen. Allemaal bovengemiddeld goed bezig. En desondanks komt er dan toch een dag waarop er een transitieproces wordt ingezet. Doel: de resultaten van de organisatie of afdeling op een hoger plan brengen.

De ware 1%

Bij zo’n proces denken managers regelmatig dat de medewerkers “net zo klantvriendelijk, betrouwbaar en niet-bureaucratisch moeten worden als ikzelf”. Helaas hebben zij niet door dat de medewerkers in werkelijkheid al op dat niveau zitten. Want het werkelijke voorbeeldgedrag van de manager heeft zijn uitwerking niet gemist. Af en toe tref je ook organisaties, waar de managers hun presteren niet relateren aan hun eigen oordeel en voorkeur, maar aan bewust gekozen waarden en criteria die zij uitdragen en voorleven. Ze vragen dan hun collega’s en medewerkers gestructureerd om feedback. “Dit voorbeeld wil ik geven, in welke mate ben ik daarin deze periode geslaagd?” In de statistieken nemen organisaties met zo’n waardencultuur ook een heel speciale plek in. Als ik voorzichtig moet schatten: bij de 1% best presterende.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok