U bevindt zich hier: Home » Blog » Hoezo automatisch?!

Lees blogs van Brenda Filippo
Hoezo automatisch?!

Hoezo automatisch?!

“Heb je dáárbij je beamer nodig?” Haar stem en gelach klinken door in de wc waarvan ik net de deur sluit. Waar gaat dit over? Dan voel ik aan mijn schouder het gewicht van zowel de beamer- als mijn handtas hangen. En valt mijn oog op de haspel die naast me staat….. Ik schiet in de lach en roept terug: “Hoezo automatische piloot?!” Mijn collega en ik bevinden ons in de toiletruimte van een organisatie aan het einde van onze werkdag. Tijdens deze tweede dag van het CiEP-basisprogramma zijn we met de deelnemers dieper ingegaan op ‘de automatische piloot’. Die gewoonten, gedachten en gevoelens, waaraan we gevolg geven zonder dat we er op dat moment bewust bij stilstaan. Maar die wel ons handelen – of het gebrek eraan – sturen. Na afloop lopen mijn collega en ik naar het damestoilet. Klaar om naar huis te gaan. We hebben onze koffers-op-wieltjes met laptops en ander materiaal, handtassen, een beamertas en haspel bij ons. Ik zeg tegen haar: “Ga jij maar eerst, dan pas ik wel even op je spullen.” Zij zal straks hetzelfde doen voor mij. Als ze terug is, loop ik de wc in, doe de deur dicht en hoor haar lachend zeggen: “Heb je dáárbij je beamer nodig?”

Ingebakken gewoonte

Euh, nee, maar het is mijn gewoonte om in openbare toiletten mijn hele hebben en houden mee naar binnen te nemen, omdat ik er anders geen zicht op heb. Die gewoonte is blijkbaar zò ingebakken, dat ik nog wel mijn koffer bij haar laat staan, maar niet bewust voel dat mijn hand de haspel nog vastheeft en de tassen aan mijn schouder hangen. Het overgrote deel van ons gedrag is automatisch en vaak werkt dat. Ik hoef er ’s morgens bijvoorbeeld gelukkig niet over na te denken dat ik ontbijt voordat ik de hond uitlaat… Die volgorde werkt voor mij, want van wandelen met een lege maag word ik wee.

Bewust sturen

Een automatische piloot die niet werkt, kun je herkennen als je een resultaat hebt, dat je niet wilt, maar wel hebt. In CiEP leren we mensen hoe ze meer bewust kunnen sturen op hun gewenste resultaten. En waaraan je een automatische piloot kunt herkennen en wat je kunt doen om ‘eruit’ te komen. In mijn voorbeeld ben ik me niet bewust geweest van mijn automatische piloot. Het resultaat ervan was echter zo hilarisch, dat ik waarschijnlijk de volgende keer wel al mijn spullen bij een collega zal laten staan, omdat ik mij dit voorval herinner.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok