U bevindt zich hier: Home » Blog » Maak van achterblijvers geen spoorzoekers

Lees blogs van Marnix Ruys
Maak van achterblijvers geen spoorzoekers

Maak van achterblijvers geen spoorzoekers

“Maak van achterblijvers geen spoorzoekers.” Jarenlang kwam deze leus in vakantietijd in de media voorbij. Want stel je voor dat je vakantievierders dringend nodig hebt en geen flauw idee hebt waar ze (precies) uithangen…

Hoeveel tijd, stress en ergernis (“Ze hadden toch wel een briefje kunnen achterlaten?!”) komt daar niet bij kijken… Hoe is dat eigenlijk op je werk? Zijn de achterblijvers daar ook spoorzoekers? Op mijn vakantieadres las ik een artikeltje in de krant. In opdracht van een online reisbureau was een onderzoek gedaan dat zich richtte op het achterblijvende personeel. Dit bleek zich groen en geel te ergeren aan vakantievierende collega’s die het werk slecht overdragen.

Tergende afwezigheidsteksten
Ze storen zich er in hoge mate aan dat daardoor projecten stil komen te liggen en dat de werkdruk hierdoor wordt verhoogd. Maar vooral vinden ze de afwezigheidsteksten die hun collega’s gebruiken in hun mailbox, tergend. De helft van de ruim 1000 ondervraagden signaleert dat hierin een datum ontbreekt die aangeeft wanneer iemand er weer is. “Wat heerlijk”, dacht ik. Het lezen van dat onderzoekje deed me goed. Goed, omdat ik vóór mijn vakantie, acties voor mijn lopende projecten voor nà mijn vakantie had gepland, plus zaken had afgehandeld waarvan ik dacht dat ze moesten worden opgepakt, of overgedragen aan collega’s. Ik kon niets bedenken waarvan ik dacht: “Ooohh, dat had ik nog even moeten doen.” Tijdens mijn vakantie voelde ik me daardoor heerlijk ontspannen. “Waarom is me dat nou nooit eerder gelukt?”, vroeg ik me in mijn ligstoel af. “De omgeving om me heen is hectischer dan ooit. Zakelijk heb ik nog veel zaken op te starten en projecten uit te werken…”

Anders werken
Ik kan nu echt met vakantie zijn, doordat ik anders ben gaan werken. ‘Systematisch’ en ‘continu’ zijn daarbij sleutelbegrippen. Ik houd systematisch een realistische planning bij. Continuïteit creëer ik door me aan mijn planning te houden en – indien nodig – nieuwe keuzes te maken waardoor ik effectief kan bijsturen. Hierdoor heb ik voor mij zelf een structuur voor gerichte actie en doorstroming gecreëerd. En wat die afwezigheidsteksten betreft… Daarover hebben wij binnen onze onderneming duidelijke afspraken gemaakt.  Met mijn ogen dicht voor de zon concludeerde ik tevreden dat er geen losse eindjes waren en ik voor familie en collega’s een duidelijk spoor had achtergelaten.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok