U bevindt zich hier: Home » Blog » Alles zelf doen, wat bereik je daarmee?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Alles zelf doen, wat bereik je daarmee?

Alles zelf doen, wat bereik je daarmee?

Zeer onlangs sprak ik met een samenwerkingspartner bij een hogeschool over het integreren van CiEP in een aantal deeltijdstudies. Het zou mooi zijn als mensen al vroeg leren hoe ze de verschillende rollen in hun leven kunnen combineren. Met name vrouwen hebben daar vaak extra behoefte aan. Denk aan de verantwoordelijkheid die veel vrouwen voelen als het gaat om het “gezinsmanagement”, hun verouderende ouders, vrienden in een crisis, een maatschappelijk doel waaraan ze zich verbonden hebben… Taken combineren, hoe krijg ik dat voor elkaar? Een van de antwoorden luidt: door niet alles zelf te doen. En dat is precies waar de schoen kan wringen.

Dat doe ik wel-modus

Net als ik, is mijn gesprekspartner een vrouw tussen de 45 en 50 met een drukke baan en schoolgaande kinderen. En er is nog een overeenkomst. We vinden het moeilijk om dingen over te laten aan anderen. We willen graag dat iets gebeurt op een bepaalde manier. Waarom? Vanuit zorgzaamheid, oog voor detail en betrokkenheid. Op zich allemaal positieve eigenschappen. Echter, ze maken wel dat je continu in de Dat doe ik wel-modus staat; die automatische piloot waardoor je telkens “het wel eventjes doet”. Op die manier kan het lang goed gaan. Maar allemaal kennen we mensen die hierdoor “een noodlanding” hebben moeten maken. Wie het niet zover wil laten komen, moet grenzen stellen aan die drang om alles zelf te doen. Maar voor je grenzen stelt, moet je de noodzaak ervan zien.

Zweepslag

Mijn gesprekspartner zag die noodzaak nog niet. Haar man, zo vertelde ze, noemt haar plagend wel eens de IWAB, oftewel Ik Weet Alles Beter. Tja, hoe gaat een echte IWAB ooit leren delegeren? Zij werd op dit vlak geholpen door een medische tegenvaller: zweepslag. Ze kwam nogal letterlijk stil te zitten. Thuis en op het werk had ze geen andere keuze dan het werk uit handen te geven. En dat bracht verheldering. Ze bekeek de resultaten van niet door haarzelf verrichte inspanningen en ze zag, dat deze zeker niet minder waren. Wel iets anders, maar was dat een probleem? Eigenlijk niet. Bovendien wogen de rust en het vertrouwen ruimschoots op tegen de extra inspanning en kosten, die verbonden waren aan alles per se zelf willen doen.

Cirkel doorbreken

Als zij zich dit eerder gerealiseerd had, dan… Dat is nu juist het punt. Het is lastig om je van tevoren dingen te realiseren. Zoals gezegd, ben ik zelf ook niet geheel vrij van delegatie-vrees. En ik merk dat deze sterker wordt naarmate er meer druk is. In een stressvolle periode moeten dingen meer gebeuren precies op mijn manier. In perioden van regie en balans ben ik soepeler. Waarschijnlijk neemt onder stress het verlangen naar vertrouwdheid toe. Alles moet gebeuren zoals je het gewend bent. En zo neem je er taken bij in plaats van hulpkrachten. Gelukkig slaag ik er wel steeds beter in om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Spannend!

Mij helpt het om een bepaalde vraag niet meteen te stellen. En dat is deze: Hoe gaat het gebeuren? Hoe? is namelijk niet de belangrijkste vraag. Belangrijker is: Wie heeft de capaciteiten om het te doen? Wie wil het doen? Wie heeft daar tijd voor? Wat heeft die daarvoor nog nodig? Wanneer is het klaar? Als je dat allemaal weet, dan is het heel fijn voor degene met de capaciteiten, de wil en de tijd om ook het vertrouwen te krijgen. Voor hem of haar is het prettig om niet doorgezaagd te worden over het hoe, maar om de gelegenheid te hebben om je te verrassen. Dat is even spannend. Maar goed tegen stress en de gevolgen daarvan.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok