U bevindt zich hier: Home » Blog » Als iedereen alles doet, gaat er minder goed

Lees blogs van Annemiek Hoogenraad
Als iedereen alles doet, gaat er minder goed

Als iedereen alles doet, gaat er minder goed

“Ik verbaas mij er over, dat dit bedrijf er nog is?!” zei de directeur tegen mij, nadat hij zich al enkele weken verdiept had in de manier, waarop de orders in zijn bedrijf werden verwerkt. Er ging zo veel verkeerd, dat verschillende medewerkers letterlijk de dagtaak hadden om te bemiddelen tussen ontevreden klanten en de afdeling administratie. Dat deden die mensen zo goed, dat de klanten nog steeds niet overstapten naar een andere leverancier.

Verstandig genoeg wilde de directie het zover niet laten komen. Het bedrijf –een groothandel in bouwkundige elektronica-onderdelen– was over de jaren gegroeid. Graag wilde men de groei, in ieder geval de continuïteit, erin houden. Om dat te faciliteren was een omslag nodig. Wellicht ook een verandering van mentaliteit?

Collegialiteit en verantwoordelijkheidsgevoel alom

Met de mentaliteit van de medewerkers was weinig mis. Ze was één van de factoren in de groei van het bedrijf. Loyaal, betrokken en een hoog niveau van de collegialiteit. De directeur was verbaasd, dat bij een hechte groep van vakmatig onderlegde mensen zoveel dingen mis konden gaan. Natuurlijk, met een assortiment van pakweg 18.000 verschillende onderdelen en bestel-deadlines van 36-uur, ligt een probleem altijd op de loer. Maar het aantal missers leek niet te rijmen met de mate van collegialiteit in het bedrijf.

Groei vraagt verandering

Toch doet deze paradox zich vaker voor. Collegialiteit is uiteraard een plusfactor. Maar deze kan ook een bij-effect hebben. En dat was hier het geval. Vroeger wist haast elke medewerker alles van elke order. Een duidelijke scheiding van taken en verantwoordelijkheden was er niet. Ging er iets (bijna) mis dan sprong de ene collega in voor de andere. Door de groei van het bedrijf vielen steeds meer orders tussen wal en schip. Niet vanwege desinteresse, maar door de onmogelijkheid om alles te weten en bij te houden.

Ieder doet zijn deel

Dan komt het moment dat de ene collega met de andere een professionele discussie moet voeren over wie waarvoor verantwoordelijk is in het proces en waar je verantwoordelijk voor mag worden gehouden. Dat valt niet mee als er een sterke cultuur heerst van collegialiteit waarin mensen vooral de harmonie willen bewaren. Men praat dan liever niet over nieuwe grenzen tussen de eigen verantwoordelijkheid en die van de ander want dan kan er weleens ruzie ontstaan. Toch moet dat gesprek in het belang van iedereen gevoerd worden. Belangrijk is daarbij scherp te zijn op de inhoud, maar zorgzaam voor de relatie.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok