U bevindt zich hier: Home » Blog » Beter voorbereid mét eigen identiteit

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Beter voorbereid mét eigen identiteit

Beter voorbereid mét eigen identiteit

Moeten nieuwe medewerkers zich aanpassen? Of mogen ze zichzelf meenemen naar het werk? Er zijn nog steeds organisaties waar dit een vraag is. Maar eigenlijk is het een vals dilemma. Je aanpassen en jezelf meenemen naar het werk zijn dingen die elkaar helemaal niet uitsluiten. Een verhelderend voorbeeld hiervan is het personeelsintroductieprogramma van Wipro. Dit is een onderneming waaraan andere bedrijven hun bedrijfsprocessen uitbesteden (business process outsourcing). Vaak zijn het bedrijven die zich aan de andere kant van de wereld bevinden.

Een nietig radertje

Het laat zich raden dat in zo’n soort onderneming veel protocollen nodig zijn. Anders is de uitkomst van een voor de klant uitgevoerd businessproces niet voldoende te voorspellen. Daarom kun je bij Wipro als nieuwe werknemer niet zomaar aan de slag gaan en vanzelf wel leren hoe de procedures zijn. Voor je begint aan je eerste taak doorloop je een introductieprogramma. Hierin wordt vrij gedetailleerd duidelijk gemaakt wat je als medewerker moet doen, wanneer en hoe. Hoe nuttig zo’n introductietraining ook is, er zit ook een gevaar in. De erin ondergedompelde medewerkers kunnen het gevoel krijgen slechts een radertje te zijn in een hele grote klok. Na verloop van tijd veroorzaakt dat emotioneel afhaken. De benodigde betrokkenheid kunnen ze niet meer opbrengen.

Wie ben ik, wat kan ik?

Nu werd in dit introductieprogramma een interessant psychologisch experiment verricht. De trainees werden verdeeld in twee groepen. Mensen in groep A moesten op introdag 1 een opstel schrijven over zichzelf, over hun interesses en hun sterke kanten. Vervolgens stelden ze aan de hand hiervan zichzelf voor aan de andere trainees. Aan het eind van de dag kreeg iedereen een fleecetrui met zijn of haar naam erop. Er was ook een groep B. Wie hierin zat, schreef geen opstel over zichzelf maar volgde het gewone, volledig op het bedrijf gerichte, programma. Aan het einde van de dag kreeg deze groep een fleecetrui met het ondernemingslogo erop. Vervolgens werden alle nieuwe werknemers gedurende 7 maanden gevolgd. Met een opmerkelijk resultaat.

Geven en meenemen

Beide groepen deden gedurende die 7 maanden hetzelfde werk en moesten zich daarbij houden aan dezelfde regels. Echter, de medewerkers die hadden kunnen focussen op hun eigen identiteit, bleken 20% minder geneigd om de onderneming voortijdig te verlaten dan de uitsluitend ondernemingsgerichte B-groepers. Zoveel verschil in het werknemersverloop, alleen al door een opstel en een fleecetrui met je naam erop! Als medewerkers leren dat ze hun identiteit kunnen meenemen naar het werk, worden ze wezenlijk beter voorbereid dan medewerkers, die het gevoel hebben dat het er niet zo toe doet wie ze zijn. Wat geldt voor de inwerkperiode voor het werk, geldt natuurlijk ook voor de perioden erna.

Op het werk kunnen mensen alleen meer van zichzelf geven als zij voldoende van zichzelf kunnen meenemen.

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok