U bevindt zich hier: Home » Blog » Dans jij de tango met mij?

Dans jij de tango met mij?

Dans jij de tango met mij?

Door: Anita van Hooijdonk, CiEP-coach

Wat hebben een Argentijnse tangopaar, een vlucht vogels in V-formatie, een mast zendapparatuur van meerdere mobiele serviceproviders en een ziekenhuis met elkaar gemeen?  

Het zijn allemaal voorbeelden van een geheel dat meer is dan de som der delen. De bewegingen van een man en een vrouw smelten samen tot een unieke dans waarbij leiden en volgen in elkaar overvloeien; een groep vogels verenigt zich in een specifieke formatie en kan zo met elkaar de lange en gevaarlijke tocht naar het zuiden afleggen, die het individu alleen niet kan volbrengen; het gezamenlijk  gebruik van een hoge mast (schaars en kostbaar door de benodigde vergunningen) levert concurrerende telecomaanbieders niet alleen kostenvoordelen op, die zij vervolgens kunnen doorberekenen aan hun klanten, maar bovendien ook milieuwinst.  Medische specialisten, al zijn ze nog zo deskundig, kunnen in hun eentje niet de operaties uitvoeren en alle andere zorg bieden waar complexe gezondheidsproblemen om vragen. Dit alles heet met een deftig woord “synergie”, van het Griekse synergia dat samenwerking betekent.

Wat is eigenlijk de waarde van synergie?

De mens als individu is nu eenmaal beperkt in wat hij kan bedenken en uitvoeren. Alternatieven en oplossingen die de persoonlijke  capaciteiten en belangen overstijgen zijn een must-have bij complexe problemen,  grote en riskante ondernemingen en eenmalige projecten waarvoor nog geen aanpak voorhanden is. Maar zelfs als mensen hun kennis en ervaring bundelen in een groep of organisatie  wil dat niet zeggen dat er automatisch synergie uitrolt.  Dat vraagt om een bewuste keuze.

Wat zegt Stephen Covey over creatieve samenwerking?

Een van de denkers over synergie is Stephen Covey, auteur van The 7 Habits of Highly Effective People  en First Things First (met het bekende strategiekwadrant).  In  “Het 3e alternatief; Het principe van creatieve samenwerking” stelt Covey het paradigma  “Ik zoek je op”  voor in plaats van het paradigma  “Ik verdedig mezelf tegen jou”. Jezelf zien én de ander zien als een Persoon (en niet als een Het of als een Ding), en de ander bewust opzoeken  met de intentie om synergie te creëren. Andere standpunten dan die van jezelf zijn niet alleen wenselijk, maar zelfs onontbeerlijk. Als je empathisch luistert (DOEN) zodat je echt begrijpt hoe de ander de dingen ZIET, KRIJG je een veelomvattender beeld van het probleem dat een betere oplossing mogelijk maakt.

Wat werkt om synergie te creëren?

Synergie heeft niet alleen een “probleemoplossende” waarde. Het is ook een waarde die mensen motiveert in hun werk  (zoals blijkt uit het waardenprofiel gebaseerd op de theorie van Clare Graves). Voor mij persoonlijk  is dat in hoge mate het geval. Je zou verwachten  dat synergie bij uitstek een wij-profiel is, want synergie doe je per definitie samen.  En toch kan ik vanuit mijn persoonlijk leiderschap de ander opzoeken met de intentie om synergie te creëren.  Mijn uitnodiging aan jou is dan: Ben je bereid om te gaan voor een alternatief dat beter is dan alles wat we tot nu toe afzonderlijk hebben bedacht? Als dat lukt is een sfeer van inspiratie en opwinding voelbaar en ontstaat er een oplossing die meetbaar werkt voor alle betrokkenen en vaak ook zichtbaar is daarbuiten.  It takes two to tango, but only one to start.

Ga terug naar blogoverzicht
Lees blogs van Anita van Hooijdonk

Beoordelingen

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

De Sint Maartenskliniek

Ik gun al mijn collega's de rust in hun werk en in hun hoofd die het mij gebracht heeft.
Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief