U bevindt zich hier: Home » Blog » Heb je even?

Lees blogs van Anita van Hooijdonk
Heb je even?

Heb je even?

Van helpen naar in service zijn. Hoe vaak heb ik niet met mezelf geworsteld als een collega aan mijn bureau kwam staan en vroeg: “Heb je even?” Eigenlijk kwam het mij op dat moment niet uit, maar ja, dacht ik, een volgende keer ben ik misschien degene die hem nodig heeft. Bovendien heeft hij me laatst erg goed geholpen, ik ben hem nog wat schuldig. En ik wil niet onaardig of onbereidwillig overkomen. Op basis van mijn eigen werkzaamheden en planning wilde ik nee zeggen, maar mijn automatische piloot was intussen al op het verzoek in gegaan. Natuurlijk heb ik dat, “even”. Alleen “even” werd een kwartier of een half uur, ik was mijn concentratie kwijt en moest mijn eigen werk nog maar af zien te krijgen.

Hoe kun je anders omgaan met de vraag “Heb je even?” Voor mij begon dat met het besef dat er een verschil is tussen hulpvaardigheid vanuit mijn menselijke behoefte om te helpen en aardig gevonden te worden en in service zijn vanuit mijn professionele rol. Ik kan namelijk in service zijn zonder overal meteen op in te gaan. Als je eenmaal hebt besloten om niet direct op het verzoek van de ander in te gaan is het goed om te bedenken hoe je dit op een goede manier kunt communiceren. Met de volgende mogelijke antwoorden creëer je een bewuste keuze die werkt voor jou en voor de ander:

• Ik ben nu met iets bezig en maak dat graag eerst af. Is het goed als ik over een half uur bij je langs kom, of je even bel?

• Kun je me kort vertellen waar het over gaat? (dan kun je afwegen hoe dringend het verzoek is en besluiten om je werk er voor te onderbreken of niet)

• Ja, ik wilde jou ook net spreken, maar laten we het kort houden want ik wil dit graag vandaag afronden. We kunnen wel een afspraak maken als je wilt.

• Ja, ik heb nu 5 minuten en wil daarna door gaan met dit project. (Nu kun je samen bekijken of het verzoek meteen afgehandeld kan worden of dat je een andere afspraak maakt of naar iemand anders doorverwijst. Het is natuurlijk wel zaak dat je na 5 minuten aangeeft dat je nu met je eigen werk doorgaat.)

• Nee, helaas niet, maar als je snel een antwoord wilt zou je het ook aan collega X kunnen vragen of in het jaarverslag kijken.

• Het komt me nu niet goed uit, morgen beloof ik je terug te bellen. Zet je vraag alvast op de mail alsjeblieft.

• Ok. Ik wilde toch net koffie halen, loop even met me mee dan kunnen we het bespreken (en als het langer dan even duurt kun je alsnog een aparte vervolgafspraak maken)

• Op dit moment niet, maar voor mij zou het ook prima zijn om samen een broodje te eten straks. Dan kunnen we het er over hebben. Wat zijn jouw oplossingen voor deze situatie? Geef je reactie in het onderstaande commentaarveld.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok