U bevindt zich hier: Home » Blog » Klinkende samenwerking

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Klinkende samenwerking

Klinkende samenwerking

Het jaarlijkse CiEP Sounds of Working is niet alleen een muzikaal feest, maar leert ons ook veel over teamvorming. Dat proces verloopt niet willekeurig, maar ontvouwt zich via forming, naar storming, norming en performing. De groep wordt gevormd, maakt stormachtige ervaringen mee en ontwikkelt eigen gedragsnormen, processen en werkafspraken. Die stellen haar in staat om als groep te werken en zelfs te excelleren.

Fijn doen wat er gezegd wordt

Meer dan 200 mensen komen bij elkaar om samen een onbekend resultaat tot stand te brengen… Forming verloopt dus eerst wat ongemakkelijk. Je kent elkaar nog niet en test uit of er overeenkomsten zijn met de andere aanwezigen. Er is behoefte aan veilige patronen voor interactie. Een dirigent neemt de leiding. Hij vertelt waar te zitten en wat te doen. Dat zorgt dan voor opluchting en vertrouwen. Dit is de fase waarin we blij zijn om richting te krijgen, waaruit die dan ook mag bestaan. Zo kan het dat je jezelf terugvindt, terwijl je toonladders aan het oefenen bent. Te midden van een groep onbekenden. Omdat je gezegd wordt het te doen.

Behoefte aan eigen controle

Wanneer zich een gemeenschappelijk verwachtingspatroon heeft ontwikkeld, zullen mensen hun individualiteit, macht en invloed weer terug willen krijgen. Je gaat niet zomaar bij de bassen staan, omdat bij de tenoren geen plek meer is. Stoelen kunnen verplaatst; een extra rij staanplaatsen is zo gevormd. Groepsleden worden gedreven door hun behoefte aan controle, zowel om de zaak te beheersen als om richtingsgevoel te krijgen. De dirigent moet krachtig optreden, grenzen aangeven, duidelijk sturen en met zachte doch zekere hand aangeven welk gedrag gewenst is. Leiderschap maakt acceptatie en commitment mogelijk.

Vertrouwen in samenspel

Als de ‘frustratie’ van de eerste twee fasen achter de rug is, kan de groep eindelijk gaan optreden als een echte groep en niet alleen als een verzameling individuen. Er ontstaat een samenhangend geheel en duidelijkheid over de rollen en processen die nodig zijn om taken uit te voeren. De dirigent geeft aanwijzingen als functie van het gewenste eindresultaat. Het vertrouwen in het samenspel groeit. Er ontstaat genegenheid en betekenisvolle relaties. Sopranen en alten, tenoren en bassen, ze bestaan niet los van elkaar maar in een interactieve relatie tot elkaar. Je hóórt waar het mooi wordt, waar de kracht van samen loskomt. De groep heeft nu een eigen identiteit, een eigen klank. En deze onderscheidt haar van alle andere groepen, die hetzelfde proces ervaren.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok