U bevindt zich hier: Home » Blog » Lessons listened

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Lessons listened

Lessons listened

Donderdag 7 april was een bijzondere dag. In de Stadsgehoorzaal in Leiden verzamelden zich meer dan 250 mensen voor de CiEP Sounds of Working. Ons nieuwe concept en inspiratie-evenement met muziek als klinkende metafoor voor samenwerking.

Voor mij niet voor het eerst (lucky me!), dus ik gaf mezelf een bijzondere luisteropdracht mee. Immers, waar je voor luistert, bepaalt wat je hoort en dus ook hoe je iets ervaart of beleeft. Wat zou de middag mij leren over “(on)voorwaardelijkheid” en wat over “balans”?

Al voor er begonnen werd, was daar de eerste les. Zoveel mensen die naar Leiden zijn gekomen, vanuit Groningen, vanuit het oosten en zuiden van het land en vanuit België. Allen hebben gekozen voor een middag ontwikkeling, netwerken, inspiratie. Zelfs als het bij elkaar een hele dag ‘kost’. Onvoorwaardelijke keuze voor balans dus, want natuurlijk zijn er de waan van de dag, de dringende deadlines en brandjes die geblust moeten worden. Vraag jezelf eens af hoe je ervaring is als je die altijd voorrang zou geven..

Naar binnen gestroomd zocht iedereen een plekje in de zaal. Alles door elkaar, mannen en vrouwen in alle maten en toonsoorten. Dirigent Hans Veldhuizen gaf geen ruimte voor bedenkingen of twijfels: U kunt zingen! was zijn duidelijke boodschap. Als je iets doet, ga er dan voor! Neem deel! Geef wat je in je hebt! Resultaten ontstaan door iets te doen, niet door het te beschouwen of het te beoordelen.

“Willen alle leiders gaan staan?” Niet iedereen sprong direct op. “Gaat mijn buurvrouw ook wel staan?” “Wat gaat er van me gevraagd worden?” “Kan ik dit wel en wil ik dit wel?” Het voorbehoud was bijna hoorbaar. Eenmaal gekozen, werd er gezongen. Eerst besmuikt, even later “ach, wat maakt het ook uit” vol. Prachtig werd het met de ondersteuning van de volgers. Om leiding te némen zul je je moeten laten zien en horen. Door leiding te géven, breng je je volgers en daarmee je team tot grotere hoogte.

Eenmaal op toon, werden we gevraagd soort bij soort te gaan staan. Bassen bij bassen, een vak sopranen, alten, tenoren. De aantallen mooi met elkaar in evenwicht, mannen en vrouwen gelijk verdeeld. Nu kreeg elke stem zijn eigen partij, en ging er geoefend worden. Doen wat er gevraagd werd, naar beste kunnen. Voller, puntiger, zuiverder, eenstemmiger, zachter. Steeds maar weer opnieuw, voor het gewenste eindresultaat. Hoe meer geoefend werd, hoe beter het klonk en hoe beter de energie. Niemand vond het “nu wel best”. Doen is willen!

Groot waren de verwarring en de hilariteit bij de volgende opdracht. En ook het inzicht. Je eigen lied zingen, temidden van anderen die ook voor zichzelf kiezen. Hoe moeilijk is het dan om bij de wijs te blijven, hoe verleidelijk om mee te bewegen met wat de ‘massa’ dicteert. Wie eerder zuiver zong, betrapte zich op valse noten. Wie zich zeker voelde, werd aan het twijfelen gebracht. Wat hoorbaar werd: als ieder voor het eigen belang gaat, dan geeft dat een onsamenhangend en ondermaats resultaat.

Wat staat daar tegenover? De kracht van samen, die loskomt als er duidelijkheid is over de gewenste resultaten, de aanpak, ieders rol, verantwoordelijkheden en taakverdeling, werkafspraken etc. én als alle betrokkenen er bewust voor kiezen hun houding, gedrag en communicatie hiermee op lijn te brengen.

Zelf meemaken of beschikbaar maken voor uw eigen organisatie? Vraag uw CiEP-coach u uit te nodigen voor de volgende CiEP Sounds of Working of mail naar managementassistent@ciep.com met uw specifieke vraag. 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok