Samenwerken met dat mens
Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP
Hoe moet je omgaan met collega waar je een hekel aan hebt? Totaal niet, zo is de natuurlijke reactie. Maar de natuur is niet altijd de beste raadgever. Bovendien kan de collega regelmatig organisatorisch niet te vermijden zijn. Wat dan? Hieronder staan wat expert-adviezen. Het voordeel ervan: als je ze weet toe te passen kun je toch komen tot een productieve werkrelatie.
CiEP is een geweldige manier om gezamenlijke werkzaamheden uit te laten monden in een bovengemiddeld resultaat. Maar het is geen instant wondermiddel tegen persoonsgebonden wrijvingen. Dus wat kan je doen als je raakt geïrriteerd door een collega? Denk niet aan zijn gedrag maar je eigen reactie erop. Dat levert namelijk meer op. Waarom? Omdat je je eigen gedrag wel kunt sturen; dat van die collega minder. Je moet leren af te blijven van de kwaadheidsknop. Inderdaad, dat vraagt wel wat. Om te beginnen het besluit dat hij jou niet meer kwaad krijgt. Die eer komt hem of haar niet toe.
Strooi je ongenoegen niet rond
De mens wil graag bevestigd worden in zijn mening. Helemaal als sociale spanningen een rol spelen. Kies bij voorkeur mensen buiten de organisatie om te vertellen over je persoonlijke ongenoegen. Dat voorkomt dat jij bij collega’s het etiket krijgt van degene die problemen heeft. Zo’n imago kan zich sneller opbouwen dan je denkt. Zo gaat dat met emoties.
“Waarom heb ik een hekel?”
Die vraag kun je jezelf stellen, zodra je de controle hebt over je reacties. Wat precies bevalt je niet aan die collega? Is het echt zijn gedrag? Of is het zijn positie (die jij wilt hebben), misschien een levensstijl die je niet aanspreekt? Of gewoon een associatie met iemand die je niet mag? Onderschat niet hoezeer mensen bereid zijn een hekel te hebben aan iemand, omdat hij anders is. (Hij drinkt nooit eens een biertje. Zij praat zo snel. Hij maakt altijd dezelfde grappen. Zij is ordinair gekleed. Hij heeft altijd hetzelfde op zijn brood. Zij lacht zo hoog.)
“Ligt het aan mij?”
Het kan geen kwaad om jezelf wijs te maken, dat degene wiens gedrag je irriteert in wezen een goed mens is. Wees ook bereid om te kijken wat je eigen rol is in het irriteerproces. Die bereidheid tot zelfkritiek gaat tegen je gevoel in. Alle reden dus om toch naar je eigen rol te kijken. En wees bedacht op patronen: als je bij elke organisatie een collega tegenkomt waar je een hekel aan hebt, dan zegt niet alleen iets over de slechte wereld waarin je leeft…
Breng meer tijd met de collega door
Méér tijd? Gekker moet het niet worden! Maar echt, een effectieve manier om aversie om te zetten in begrip is gezamenlijk een project aan te pakken. Meer tijd met die verafschuwde collega betekent ook meer kansen op positieve ervaringen. Het scheelt al, wanneer je tot de conclusie komt, dat je niet in zijn of haar schoenen wilt staan. Bijvoorbeeld vanwege zijn situatie thuis, of vanwege de idiote familie waaraan zij ontsnapt blijkt te zijn. Dit alles echter met een grens. Als deze collega dingen doet, die je moreel verwerpelijk vindt, dan is geen contact de enige optie.
Feedback geven?
Zou de irriterende collega ‘s morgens voor de spiegel staan en zeggen: “Zo, en straks ga ik weer lekker irriteren.” Grote kans van niet. En het is ook zeer waarschijnlijk dat de collega helemaal niet weet hoe zij overkomt. Daarom kun je op een tactisch moment het irritante gedrag benoemen en vertellen wat de uitwerking is. Zorg dat je praat over iets wat de ander ook anders kan doen. Wees daarbij bereid om iets terug te horen over je eigen gedrag. Twijfel je eraan dat dit goed gaat? Doe het dan niet.