U bevindt zich hier: Home » Blog » Samenwerken met dat mens

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Samenwerken met dat mens

Samenwerken met dat mens

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

Hoe moet je omgaan met collega waar je een hekel aan hebt? Totaal niet, zo is de natuurlijke reactie. Maar de natuur is niet altijd de beste raadgever. Bovendien kan de collega regelmatig organisatorisch niet te vermijden zijn. Wat dan? Hieronder staan wat expert-adviezen. Het voordeel ervan: als je ze weet toe te passen kun je toch komen tot een productieve werkrelatie. 

CiEP is een geweldige manier om gezamenlijke werkzaamheden uit te laten monden in een bovengemiddeld resultaat. Maar het is geen instant wondermiddel tegen persoonsgebonden wrijvingen. Dus wat kan je doen als je raakt geïrriteerd door een collega?  Denk niet aan zijn gedrag maar je eigen reactie erop. Dat levert namelijk meer op. Waarom? Omdat je je eigen gedrag wel kunt sturen; dat van die collega minder. Je moet leren af te blijven van de kwaadheidsknop. Inderdaad, dat vraagt wel wat. Om te beginnen het besluit dat hij jou niet meer kwaad krijgt. Die eer komt hem of haar niet toe.

Strooi je ongenoegen niet rond

De mens wil graag bevestigd worden in zijn mening. Helemaal als sociale spanningen een rol spelen. Kies bij voorkeur mensen buiten de organisatie om te vertellen over je persoonlijke ongenoegen. Dat voorkomt dat jij bij collega’s het etiket krijgt van degene die problemen heeft. Zo’n imago kan zich sneller opbouwen dan je denkt. Zo gaat dat met emoties.

“Waarom heb ik een hekel?”

Die vraag kun je jezelf stellen, zodra je de controle hebt over je reacties. Wat precies bevalt je niet aan die collega? Is het echt zijn gedrag? Of is het zijn positie (die jij wilt hebben), misschien een levensstijl die je niet aanspreekt? Of gewoon een associatie met iemand die je niet mag? Onderschat niet hoezeer mensen bereid zijn een hekel te hebben aan iemand, omdat hij anders is. (Hij drinkt nooit eens een biertje. Zij praat zo snel. Hij maakt altijd dezelfde grappen. Zij is ordinair gekleed. Hij heeft altijd hetzelfde op zijn brood. Zij lacht zo hoog.)

 “Ligt het aan mij?”

Het kan geen kwaad om jezelf wijs te maken, dat degene wiens gedrag je irriteert in wezen een goed mens is. Wees ook bereid om te kijken wat je eigen rol is in het irriteerproces. Die bereidheid tot zelfkritiek gaat tegen je gevoel in. Alle reden dus om toch naar je eigen rol te kijken. En wees bedacht op patronen: als je bij elke organisatie een collega tegenkomt waar je een hekel aan hebt, dan zegt niet alleen iets over de slechte wereld waarin je leeft…

Breng meer tijd met de collega door

Méér tijd? Gekker moet het niet worden! Maar echt, een effectieve manier om aversie om te zetten in begrip is gezamenlijk een project aan te pakken. Meer tijd met die verafschuwde collega betekent ook meer kansen op positieve ervaringen. Het scheelt al, wanneer je tot de conclusie komt, dat je niet in zijn of haar schoenen wilt staan. Bijvoorbeeld vanwege zijn situatie thuis, of vanwege de idiote familie waaraan zij ontsnapt blijkt te zijn. Dit alles echter met een grens. Als deze collega dingen doet, die je moreel verwerpelijk vindt, dan is geen contact de enige optie.

Feedback geven?

Zou de irriterende collega ‘s morgens voor de spiegel staan en zeggen: “Zo, en straks ga ik weer lekker irriteren.” Grote kans van niet. En het is ook zeer waarschijnlijk dat de collega helemaal niet weet hoe zij overkomt. Daarom kun je op een tactisch moment het irritante gedrag benoemen en vertellen wat de uitwerking is. Zorg dat je praat over iets wat de ander ook anders kan doen. Wees daarbij bereid om iets terug te horen over je eigen gedrag. Twijfel je eraan dat dit goed gaat? Doe het dan niet.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok