U bevindt zich hier: Home » Blog » Teamontwikkeling is belangrijk, hoe doe je dat?

Lees blogs van lieke-van-der-hulst
Teamontwikkeling is belangrijk, hoe doe je dat?

Teamontwikkeling is belangrijk, hoe doe je dat?

Het functioneren van teams wordt steeds essentiëler. Maar hoe zorg je ervoor dat deze teams optimaal presteren? Door middel van teamontwikkeling kun je hier gericht aan werken. Dit begint met het analyseren van zowel de teamprestaties als de persoonlijkheden binnen het team. Door aandacht te besteden aan de verschillende teamstijlen, kan iedereen vervolgens werken aan concrete actiepunten.

 

De opmars van teamontwikkeling 

Teamontwikkeling is al jaren een belangrijk thema voor organisaties, hun teams en HR-professionals. De laatste jaren is dit thema snel gestegen op de prioriteitenlijst van organisaties. Inmiddels is dit zelfs hét belangrijkste thema, volgens een internationaal  onderzoek naar HRM-trends van Deloitte in 130 landen, waaronder Nederland. Dit komt door verschillende ontwikkelingen, zoals de globalisering, toenemende economische dynamiek en klanten (en andere stakeholders) die steeds hogere verwachtingen hebben. Hierdoor is samenwerken in het algemeen steeds belangrijker geworden voor het succes van bedrijven. Dat geldt voor de samenwerking tussen organisaties én binnen organisaties. Dat zien we ook terug in de snelle opmars van zelfsturende teams, projectteams, ‘scrum en agile’ werkmethoden en de opkomst van virtuele teams. Bij deze ontwikkeling heeft nieuwe technologie (online samenwerken) uiteraard een belangrijke faciliterende rol. 

 

Het gaat niet vanzelf 

Binnen organisaties is een verschuiving gaande van de oude hiërarchische managementmodellen naar meer (multifunctionele) team-gebaseerde modellen. Het zorgt voor betere prestaties en het is een effectiever model om succesvol te opereren in de dynamische, minder onvoorspelbare zakelijke omgeving van deze tijd. Een succesvol team zorgt in die omgeving voor de gewenste prestaties, het is effectiever en het zorgt voor betere prestaties dan alleen de optelsom van de prestaties die individuele teamleden leveren. Er is alleen wel een uitdaging. Effectieve teams ontstaan meestal niet vanzelf. Teamontwikkeling is belangrijk om een team beter te laten presteren en te laten excelleren. Anders blijft het gewoon een groep individuen. Opvallend is dat nog geen  20 procent van de teams zichzelf beschouwt als ‘goed presterend’ team. Zo’n 80 procent dus (nog) niet! 

 

Teamprestaties analyseren en verbeteren 

De meeste teams kunnen veel effectiever werken dan ze vaak doen. En vaak blijken met kleine interventies al grote stappen vooruit te zetten. ‘Teamontwikkeling’ is daarbij het sleutelwoord. Daarbij blijken teamtraining en leiderschapstraining belangrijke (evidence based)  interventies. Maar in de basis ligt de oplossing grotendeels in de manier waarop teamprestaties en persoonskenmerken geanalyseerd worden en het team verantwoordelijkheid krijgt voor het verbeteren van de teamperformance. De aandacht voor verschillende teamstijlen en de rollen binnen teams zijn daarbij van groot belang.  

 

Balans en fasen van teamontwikkeling 

Een ander aandachtspunt is de samenhang tussen de individuele en de teamprestaties. Door goede samenwerking halen teamleden meer uit zichzelf én in elkaar naar boven. Binnen teams heb je uiteraard te maken met individuen die ernaar streven om het beste uit hun eigen carrière te halen. Dat is op zich heel gezond, maar de balans moet ook wel gezond blijven. Zodra het individuele streven ten koste gaat van het team kan de groepsdynamiek juist ook averechts gaan werken. Met teamontwikkeling kan ook hieraan gewerkt worden, uiteraard in de verschillende  fasen van teamontwikkeling, zoals wij eerder al beschreven. 

 

Rol leidinggevenden 

En dan is er natuurlijk de belangrijke rol van leidinggevenden. Wetenschappelijk  onderzoek naar teamprestaties zorgt ook voor waardevolle nieuwe inzichten. “In de snel veranderende wereld en economie zijn leiderschap en samenwerking momenteel cruciale aandachtspunten”, aldus de hierbij betrokken leiderschapsexpert Jelle Dijkstra (lector Persoonlijk Leiderschap & Innovatiekracht bij NHL Hogeschool). “Maar dat zijn nu vaak de zwakke punten. Organisaties gaan ‘anders werken’ en ‘anders samenwerken’, maar hoe precies? Dat blijft nog vaak onbeantwoord.” 

Wil je met jouw team ook effectiever samenwerken en jullie volledige potentieel benutten? De workshop Teamontwikkeling van CiEP zorgt voor bewustwording van de huidige teamdynamiek en ieders rol en geeft concrete handvatten voor ontwikkeling van het team en de teamleden.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok