U bevindt zich hier: Home » Blog » Vriendelijkheid is een basisingrediënt

Lees blogs van Tamara van de Lagemaat
Vriendelijkheid is een basisingrediënt

Vriendelijkheid is een basisingrediënt

Wat ik vaak op de werkvloer bij leidinggevenden en professionals zie en hoor is dat je je zakelijk  hebt op te stellen. Afstandelijk. Streng. Op je hoede. Als een sluwe vos. Als dat je idee van professionaliteit is, dan is prettig samenwerken best moeilijk. CiEP-coach Tamara van de Lagemaat legt uit waarom nou juist vriendelijkheid op de werkvloer belangrijk is.

‘Allereerst: het zakelijk opstellen, ik noem dat professioneel werken. Het is een rol die je aanneemt. Zo heb je ook privérollen, als ouder, kind van, mantelzorger: de mensenrol. We hebben allemaal een rugzak vol met alles wat we hebben meegekregen in ons leven. Daarin klinkt de stem van onze ouders, maar ook die van onderwijzers, vriendjes, vriendinnen, broers en zussen, trainers op de sportclub, ga zo maar door. Je rugzak vult zich met normen, waarden, overtuigingen en meningen, stigma`s, dogma`s en geloof, mede gevormd door en opgelegd vanuit je omgeving.

Hoe ziet professionele communicatie er uit?

Binnen het professionele werken kom ik er vaak genoeg achter dat mensen onbewust die menselijke rol voor hun professionele rol plaatsen. Als jij geleerd hebt dat ‘nee’ geen optie is, vind je het lastig om een professionele ‘nee’ te verkopen. Maar professioneel werken is communiceren over de dingen die je wél en vooral niet doet; die mag je allen benoemen. Je mag mensen aanspreken en ook aangesproken worden. Wat ik vaak zie, is dat als iemand vanuit een professionele rol iemand anders aanspreekt, diegene zich persoonlijk voelt aangevallen en een persoonlijke reactie geeft.’

Waar komt dan vriendelijkheid om de hoek kijken?

‘Dat is daaraan gerelateerd. Vriendelijkheid is een vorm van kracht en een karaktereigenschap die onderschat wordt, zeker binnen het werken. Vriendelijk doen, een complimentje uitdelen, daar zou je eigenlijk niet over na hoeven denken. Maar de inhoud van die rugzak waar ik net over vertelde, weerhoudt velen ervan vriendelijk te reageren op wat er gezegd wordt en gebeurt. Alles moet snel, liever gister af dan vandaag, er is ontzettend veel (werk)druk. Maar juist in het kader daarvan hebben we extra vriendelijkheid nodig. Om het negatieve te neutraliseren.’

Wat voor effect heeft dat dan op de werkvloer?

‘Wanneer je het negatieve voedt, houd je het lang vast en kom je in een neerwaartse spiraal. Terwijl vriendelijkheid iets positiefs met je doet en positief bijdraagt aan de sfeer, de dynamiek en je gezondheid. Ook thuis, trouwens. Een blij persoon die werk doet waar hij/zij plezier in heeft, en of zich in een omgeving bevindt die inspirerend werkt en voedt krijgt daar energie van. Blije mensen presteren beter. Halen met gemak meer en betere resultaten en overtreffen zichzelf. Dat is positief voor de workflow, de werkprocessen, het resultaat van een afdeling en uiteindelijk het bedrijf. Plus, als je iemand leuk en aardig vindt, ben je eerder bereid daar meer voor te doen, ongeacht je professionele rol. Dus vriendelijkheid is bijna een soort basisingrediënt.’

Moet je jezelf eigenlijk ook complimenteren?

‘Natuurlijk! Sommigen zien het behalen van een deadline, het succesvol afronden van een project of het behalen van een ander positief resultaat als vanzelfsprekend. Dat hoort zo, is toch logisch  of dat moet zo. Maar toch is het belangrijk om een succes te vieren, om trots te zijn. Er hoeven geen kurken ontpopt te worden, je kunt beginnen bij een schouderklop, een knik naar jezelf in de spiegel. Als je trots kunt zijn op je eigen prestaties en jezelf daarin kunt herkennen en erkennen, kun je dat met heel veel gemak ook voor de ander.’

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok