U bevindt zich hier: Home » Blog » X en Y doen ook nog mee…

Lees blogs van Tamara van de Lagemaat
X en Y doen ook nog mee…

X en Y doen ook nog mee…

Verschillende generaties in het werkveld

Hoewel een groot deel van de generatie Z de arbeidsmarkt nog niet heeft betreden en zelfs nog in de zandbak speelt, duurt het niet lang meer of Z komt er aan. Betekent dit dan dat X en Y worden ingehaald of misschien wel met Z botsen?

Ik ben van de generatie Y of wereldwijd beter bekend als de Generation Next. Deze generatie is opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. En hoewel ik als Y-er veel waarde hecht aan persoonlijke ontwikkeling, zowel privé als in mijn werk, wil ik ook graag leren en presteren. Ik verbind mij dan ook graag met de jongste generatie, de netwerkgeneratie die 24/7 online is.

Er zijn momenten, moet ik bekennen, dat ik mij door generatie Z ingehaald voel.

Daar waar ik social media nog volop aan het ontdekken ben, kan ik mij ook heel stuntelig voelen. Voor een Z-er zijn social media pure noodzaak om überhaupt te kunnen overleven. Ze verwerken alle digitale informatie super snel.

Waar ik in mijn jongere jaren een wereld ontdekte zonder dat daar internet aan te pas kwam, merk ik nu dat mijn interne harde schijfruimte sneller vol raakt. Ik heb eerst op de reset- of deleteknop te drukken, voordat ik nieuwe informatie tot me kan nemen. Als Y-er had ik geen mobieltje, wij leerden telefoonnummers van buiten en hoofdrekenen deed je écht nog uit het hoofd i.p.v. het antwoord van de rekenmachine af te lezen.

Dit in tegenstelling tot de Z-er. Die leert en onthoudt alleen dat wat nodig is, waarom zou je je met het onnodige bezig houden? Je hebt met internet immers alle kennis en informatie tot je beschikking. Ze googelen, twitteren en facebooken er op los. Waar ik als Y-er nog enigszins nadenk over wat de consequenties kunnen zijn als ik iets op social media plaats, plaatst de Z generatie zonder gêne en schijnbaar ondoordacht van alles op social media. Daarmee zijn zij (innovatief) vooruitlopend en patroondoorbrekend.

Hebben wij dan nog iets bij te dragen aan deze nieuwe generatie, die alleen maar verbetering met zich mee brengt?

Jazeker; ervaring, aansturing en persoonlijke aandacht!

Ik zie graag kansen in de markt. Persoonlijk denk ik dat de Y-er, met duidelijk al meer ervaring in de arbeidsmarkt, kan bijdragen aan de hyperactieve Z-er met zijn volle agenda. Vroeg of laat lopen ook Z-ers tegen grenzen aan, en kunnen zij van ons leren hoe daar mee om te gaan. Er zijn waarschijnlijk meer overeenkomsten dan verschillen. Het is immers altijd een kunst geweest om goed voor jezelf te zorgen in een wereld die ook wordt bevolkt door anderen. De ervaring die hiermee is opgedaan, helpt ook de Z-er zijn weg te kiezen. Andersom kan ik als Y-er leren hoe met meer vrijheid kennis en informatie te delen en minder gehecht te zijn aan wat anderen erover denken.

Samen maken wij een leukere en misschien wel betere wereld. Sharing is caring. It is not mine or yours, it`s ours!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok