U bevindt zich hier: Home » Blog » Zelfsturend overleg teams

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Zelfsturend overleg teams

Zelfsturend overleg teams

Dat klinkt goed ja, zelfsturend overleg. Voor een zelfsturend team is overleggen – en vooral het voeren van een effectief overleg – zo ongeveer het lastigste wat het te doen heeft. Bij elkaar komen lukt vaak nog wel, al kost dat ook de nodige moeite. En er zijn onderwerpen genoeg voor op de agenda. Maar besluiten nemen? Waar iedereen dan vervolgens ook achter staat? Dat is andere koek.

Teamkleurenpalet

We nemen ‘overleg’ eens onder de loep langs de kleuren van Management Drives. Laten we starten bij hoe een gemiddeld zelfsturend team van start gaat. De leidinggevende is er niet meer, of vervult voor een aantal teams een nieuwe rol als ‘teamcoach’. Diezelfde leidinggevende was vaak juist degene met het meeste rood in zijn profiel, degene die besluiten neemt en daar acties aan koppelt.

Als er rood wegvalt is er blauw nodig om een vergadering effectief te maken. Het doel van een vergadering hoeft niet alleen besluitvorming te zijn. Een overleg kan ook dienen om informatie te verstrekken, opinies te vormen, problemen op te lossen, ideeën te ontwikkelen of te onderhandelen. Wat het doel ook is, zonder blauwe afspraken over hoe je het overleg aanpakt, loop je als team het risico dat je doorschiet in je eigen voorkeurskleur.

Norming

En blauw is nu net de kleur die pas in een later stadium meer naar voren komt. Eerst moet een team de grenzen met elkaar bepalen (‘storming’) en de rollen verdelen (‘forming’). Pas als er volop is geëxperimenteerd raakt een team toe aan afspraken over hoe ze te werk willen gaan (‘norming’).

Stress

Omdat een zelfsturend team vaak al ‘performing’ was en goed functioneerde voor het zelfsturend werd, wordt vaak te snel aangenomen dat dat in de nieuwe situatie niet anders zal zijn. Dat gaat echter niet op. Een zelfsturend team is gloednieuw. En heeft stress. Alle bestaande routines zullen overboord moeten, wil het team ergens aankomen. Er moeten doelen bepaald, beslissingen genomen, er moet naar elkaar geluisterd worden, het klimaat moet veilig genoeg zijn om je uit te spreken. En er is niemand meer die de knoop doorhakt, ze staan er alleen voor.

Overkoken

Onder druk schieten mensen door in hun favoriete gedrag. Gelen blijven praten en ‘slimme vragen’ stellen, paars voelt zich ontheemd en bedreigd, groenen willen iedereen tevreden houden, oranje gaat voorbij aan de menselijke factor en komt niet in beweging voor het nut bewezen is. Allemaal kwaliteiten in de juiste maat in de oude samenstelling, maar nu het deksel van de pan is en niemand het gas terugdraait, kookt de boel al snel over.

Een snufje rood en blauw

En dat klopt, als je niet bewust stuurt op ingrediënten in de juiste samenstelling, dan raken de rapen of de mensen gaar. Er ontstaat irritatie of mensen haken af. Beiden zijn niet effectief. Het goede nieuws is dat wat er niet van nature in een team zit, kan worden toegevoegd. Een snufje rood en blauw erbij doe je door een bewaker aan te stellen. Voor  het borgen van de veiligheid en samenwerking heb je daarnaast ook een ‘social security officer’ nodig.

Een mooie wijsheid luidt, dat je jezelf niet aan je eigen haren uit het moeras kunt trekken. Door daar mensen expliciet voor aan te wijzen, kan een zelfsturend team snel weer performen zoals voorheen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok