U bevindt zich hier: Home » Blog » Zelfsturende teams: Resultaat voorop, dus mens centraal

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Zelfsturende teams: Resultaat voorop, dus mens centraal

Zelfsturende teams: Resultaat voorop, dus mens centraal

Voor leden van ondernemingsraden in de zorg faciliteerde ik onlangs een workshop over richting en randvoorwaarden voor zelfsturende teams. Wat mij opviel, was dat het voor een groot aantal deelnemers een eye-opener was dat een zelfsturend team in eerste instantie bestaat uit individuen die zowel persoonlijk als zakelijk behoeftes hebben en die niet per definitie dezelfde uitgangspunten hanteren. Integendeel…

Gedragsverandering op persoonlijk niveau

Naar mijn idee is het dus van groot belang om bij het invoeren van zelfsturende teams je te realiseren dat het invoeren daarvan op persoonlijk niveau een gedragsverandering gaat vragen en dat die niet tot stand komt door vast te stellen dat dat zo is. Alsof ‘het weten’ hetzelfde is als ‘het kunnen’. Gedragsverandering is een proces, waar langere tijd voor nodig is. Een evolutie in het denken, waardoor anders handelen mogelijk wordt. Niet van het één op het andere moment, maar stap voor stap. En dat aandacht en tijd voor wat op persoonlijk niveau nodig is om aan te kúnnen en willen haken op de vernieuwing, een belangrijke randvoorwaarde is voor succes. Het klinkt voor velen misschien als nogal logisch, maar een zelfsturend team wordt pas écht zelfsturend als er zowel taak-als mensgericht duidelijkheid en wederzijdse acceptatie is van richting en randvoorwaarden voor het HOE van werken en samenwerken. Als er een werksfeer is waarin behoeften en randvoorwaarden bespreekbaar zijn, ook de persoonlijke, en waarbinnen teamleden elkaar ergens aan durven te houden en ook zelf aanspreekbaar zijn.

Het oplossen van conflicten en ruis

Als je nagaat dat onderzoek uitwijst dat managers gemiddeld 30% van hun tijd besteden aan het oplossen van conflicten binnen hun team of afdeling en dat zelfsturende teams die ruis dus zelf moeten oplossen, dan is ook duidelijk hoe belangrijk het is dat de teamleden op individueel niveau bereid zijn om mens- én taakgericht met elkaar door één deur te kunnen. (Onlangs schreef ik hier nog 5 tips over).

Tijdens de workshop bleek ook dat diverse organisaties eerder nijgen te kiezen voor zelforganiserende teams dan voor zelfsturende teams, waarbij er toch nog een leidinggevende op afstand is om kaders aan te geven. Ook bleek dat er organisaties zijn waar het invoeren van zelfsturende teams al geleid heeft tot enorme toename van het ziekteverzuim, in plaats van afname, simpelweg omdat medewerkers relationeel problemen ervaren in de werksituatie die ze zelf niet weten op te lossen en waar geen leidinggevende meer is die daarbij helpt. De achterdeur uit lijkt me.

Op de agenda

Het invoeren van zelfsturende teams staat bij vele organisaties op de agenda en vanuit de wens mensen autonomie te bieden in hoe ze hun werk invullen, is dat zeker een aantrekkelijk streven. Het feit is echter dat heel veel mensen zelf niet goed weten waarom ze doen wat ze doen, gewend zijn aan sturing en daardoor onvoldoende taakvolwassenheid hebben ontwikkeld, wat een enorm remmend effect kan hebben op succesvolle uitrol van zelfsturende teams. Ik zou zeggen, anticipeer daarop en train mensen in bewustwording over wat zelfsturing in houdt, om te beginnen voor zichzelf op individueel niveau. Van daaruit wordt het op basis van gedeelde uitgangspunten en principes een stuk gemakkelijker om de richting en randvoorwaarden voor een zelfsturend team bespreekbaar te maken en deel te nemen in een zelfsturend team, maar wordt ook zichtbaar voor wie deze werkvorm wel werkt en voor wie (nog) niet.

Ik ben benieuwd hoe anderen dit zien en hoor graag jouw mening.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok