Kies budget voor focus en regie
Werk jij meer uren dan je lief is? Of maak je juist met liefde meer uren, maar merk je dat het opladen van jouw batterij steeds trager gaat en dat de werk-privébalans wankelt? Met daarbij het gevoel dat je geen stapje terug kunt doen? In mijn werk als CiEP-coach kom ik steeds vaker mensen tegen die hiermee worstelen.
Overwerken hoeft volgens mij geen probleem te zijn, zolang het oké is voor jou. Wanneer dit overwerken echter een structureel karakter krijgt, is het verstandig jezelf de vraag te stellen: Waarom doe ik dit?
Goed gevoel vs. ballast
Het kan heel goed zijn dat overwerk voor jou helemaal geen issue is. Je werkt met plezier meer uren en haalt energie uit jouw activiteiten, die bijdragen aan de gewenste resultaten. Je hebt een goed gevoel over de verhouding tussen de tijd voor je werk, je privéleven en jezelf. Zowel jij als de mensen om je heen zijn tevreden (zakelijk en privé). Als er op deze essentiële punten geen vuiltje aan de lucht is, zeg ik: CiEP up the good work!
Te veel mensen ervaren terugkerend overwerk echter als ballast die steeds zwaarder weegt. Waarschijnlijk omdat zij geen bewuste, vrije keuze ervaren. Zo verrichten steeds meer organisaties met minder mensen hetzelfde of meer werk als gevolg van de huidige economische omstandigheden. Ook moeten ondernemers, directeuren en managers nog meer aan de bak om hun omzet en resultaten te halen. Daarnaast gaan sommige werknemers meer en harder werken uit angst hun baan kwijt te raken.
Bewust en gezond werken vergt dan een antwoord op de vraag: Hoeveel uur per week wíl jij werken?
Wekelijks tijdbudget
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is eerst iets anders nodig: een actueel beeld van een gemiddelde week uit jouw leven. Elke week krijg je een nieuw budget van 168 uur. Waaraan besteed jij dat? Denk bijvoorbeeld aan: tijd met je partner, kinderen, familie/vrienden, tijd voor slapen, persoonlijke verzorging, werk, reizen, huishouden/klussen, social media/tv/internet, hobby’s, sport, mantelzorg, studie, et cetera.
Zet alle activiteiten met het bijhorende aantal uren dat je eraan besteedt op een rij (of vul op CiEP Online de Waardencirkel in als je een inlogcode hebt). Als je klaar bent en ernaar kijkt, ben je dan tevreden met wat je ziet? Waar wil je meer of minder tijd aan besteden? Wat ontbreekt nog waarvoor je wel tijd wilt maken?
Is in die gemiddelde week een gezonde en waardevolle balans tussen tijd voor je werk, jouw privéleven en jezelf? Zo nee, welke keuzes kun je maken? Zo ja, ga door naar de volgende stap. Richt je op het werkgedeelte en kies bewust je wekelijkse werkbudget in tijd.
Gezonde balans
Hoeveel uur per week wil jij dus werken? Is dit de hoeveelheid die in jouw contract staat? Of mag het een onsje meer zijn? En als het meer is: welk werkbudget kies jij dan bewust? Daarbij wederom rekening houdend met een gezonde balans tussen tijd voor je werk, jouw privéleven en jezelf. Door je werkbudget te bepalen, begrens je jezelf bewust in de beschikbare werktijd.
Om dit effectief te kunnen doen, is het belangrijk om te sturen op focus. Vraag jezelf daarom af wat jij in die bewuste werkweek voor elkaar dient te krijgen. In CiEP-taal: Wat zijn jouw resultaatgebieden? Binnen elk resultaatgebied wachten specifiek benoemde resultaten op realisatie. Voorbeelden zijn: acquisitie, advisering, coördinatie, administratie, financiën, ontwikkeling, et cetera. Benoem jouw resultaatgebieden (of vul op CiEP Online de Resultatencirkel in).
Het bepalen van je werkbudget en het benoemen van je resultaatgebieden geeft houvast in de sturing op waarden, tijd en gewenste resultaten in het werk. Maar ook daarbuiten, omdat je helder hebt welke tijd je daarnaast aan je privéleven en jezelf wilt spenderen. Het is de weg naar meer focus (want je kiest bewust voor wat je wel en niet doet), regie en rust.